IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 9 март

08:58 | 09.03.13 г.
Преглед на печата за 9 март

OTP: Работната среда в България сега е нестабилна

в. Капитал Daily

Унгарската OTP Bank, собственик на българската Банка ДСК, обяви, че работната среда в България е нестабилна в момента, но може да се върне към нормалното си състояние до няколко месеца, съобщи Ройтерс. България е вторият най-важен пазар за унгарската институция след Русия. В същото време, посочва заместник-изпълнителният директор на институцията Ласло Бенчик, макроикономическата среда е добра - с нисък дълг, ниски данъци и нисък бюджетен дефицит.

OTP отчете 50% ръст в печалбата си за 2012 г. до 122,6 млрд. форинта (около 536,5 млн. долара) спрямо предходната година като 41% от него се дължи на поделенията на банката в чужбина, основно от Русия.

От унгарската банка посочват също, че институцията има достатъчно буфери срещу лошите заеми и не се налага те да се увеличават.Необслужваните заеми в банката са достигнали 19,1% през 2012 г. Банката очаква депозитите й да растат паралелно с кредитирането тази година.

От институцията обявиха намеренията си да инвестират на най-големия си пазар зад граница – Русия.

Гръцкият участък от „Маказа“ готов до два месеца

в. Новинар

Гръцкият участък от граничния пункт „Маказа” да е готов до два месеца, е обещал министър-председателят на Гърция Андонис Самарас на премиера Бойко Борисов в телефонен разговор вчера.

Андонис Самарас поискал да се информира за здравословното състояние на Борисов и му пожелал бързо възстановяване, както и успех на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

По време на разговора Борисов и Самарас потвърдиха още веднъж приятелските връзки и добрите взаимоотношения между България и Гърция.

НЕК ще тегли кредит от 250 млн. евро

в. Сега

НЕК е започнала процедура за вземане на кредит, съобщи енергийният министър в оставка Делян Добрев. Компанията се нуждае от ресурс от 250 млн. евро, като идеята е в момента парите да се осигурят като кредит, а след това той да бъде рефинансиран чрез облигационен заем.

Сумата е необходима за изплащане на заема, взет от НЕК за проекта АЕЦ "Белене" от френската банка "Париба". През май компанията трябва да върне 195 млн. евро.

„Възможностите са две – заем и облигация", каза Добрев. Той обясни, че втората опция е отпаднала поради краткото време. Затова е стартирана процедура за вземане на кредит, който впоследствие може да бъде „рефинансиран с облигация".

Пишем мейл на Енергото колко ни е тока

в. Стандарт

Електроразпределителното дружество Енерго-про ще даде възможност на клиентите си сами да си отчитат тока.

Дружеството оперира в Североизточна България. Шефовете му са решили, че е възможно хората сами да си отчитат потребената от тях енергия и да уведомяват доставчика си за консумирания ток с мейл.

От понеделник всеки абонат на дружеството може да прати по електронната поща  показанията на домашния си електромер. Адресът  на който това  ще става е service@energo-pro.bg. За да стане ясно чии са клиентските данни, в мейла трябва да фигурира клиентския или абонатен номер на подателя.

От енергото обещават, че ще правят и свои проверки и ако има разминаване между твърденията на абоната и отчета на инкасатора, ще важат данните от служебната проверка.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още