IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес седмицата в снимки

Политиката все още доминира в новините от страната, а по света анализират какво ще се случи с управлението на Венецуела след смъртта на Уго Чавес

09:21 | 09.03.13 г.
<p>
	Каква ще &nbsp;е съдбата на Венецуела след смъртта на Уго Чавес? Снимка: Reuters</p>

Каква ще  е съдбата на Венецуела след смъртта на Уго Чавес? Снимка: Reuters

Новините у нас остават все още с много ярка политическа украса - след седмици, наситени с протести, улицата започва да се успокоява, но фокусът се насочва към състава на служебното правителство. Кой ще бъде начело и какви министри ще управляват страната в месеците до предсрочните парламентарни избори е в правомощията на президента Росен Плевнелиев и сега всички очакват неговия ход. 

Някак между другото вече преминава новината за отложеното ни членство в Шенген. Този път срокът е неопределен, а след Холандия за своето вето съобщи още Германия, изтъквайки корупцията и престъпността у нас и в Румъния. 

След почти четири години на власт премиерът Бойко Борисов направи рязък завой, припомняйки си, че икономиката има нужда от раздвижване, нови работни места и увеличаването на доходите. Именно на това, а не само на инфраструктурните обекти, ще заложи ГЕРБ при евентуален втори мандат на управление. 

Във Варна оставка подаде кметът Кирил Йорданов, срещу когото се насочи гневът на варненци, обвиняващи го за лошото състояние на града. В знак на протест срещу управлението на Йорданов на 20 февруари се самозапали Пламен Горанов. Младият мъж почина на 3 март, а денят на неговото погребение беше обявен от правителството за ден за национален траур. Именно  този ден избра и Кирил Йорданов, за да съобщи, че напуска поста си и предстоят нови местни избори в морската ни столица. 

Световните новини пък бяха доминирани от смъртта на венецуелския президент Уго Чавес. Той почина след 14 години начело на страната, спечелил си страстната подкрепа на бедните и омразата на бизнес лидерите. Поклонението над тленните останки на Чавес беше в петък (8 март), а след това тялото му ще бъде балсамирано и изложено в стъклен саркофаг във военния музей в Каракас.

Смъртта на Чавес обаче поставя много сериозни въпроси за развитието на Венецуела оттук насетне и управлението на петролните залежи в страната. По време на своето управление президентът на няколко пъти заплаши с национализация банките и други икономически сектори, управлявани от чужди компании. 

В галерията можете да откриете по-важните новини от света на бизнеса през изминалата седмица

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още