IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: 1,4 млрд. евро са чуждите инвестиции за 2012 година

Данните са предварителни и се надяваме да бъдат завишени, коментира министърът на икономиката в оставка

13:18 | 08.03.13 г. 7
Делян Добрев: 1,4 млрд. евро са чуждите инвестиции за 2012 година

През миналата година в България са влезли 1,4 млрд. евро чужди инвестиции, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев, цитиран от агенция „Фокус“. Данните са предварителни и след корекциите сумата ще бъде по-висока, смята той. 

В началото на годината шефът на Българската агенция за инвестициите Борислав Стефанов съобщи, че привлечените инвестиции у нас са били около 2 млрд. евро

Прогнозните данни за чуждите инвестиции бяха представени по време на церемония за връчване на четири сертификата по Закона за насърчаване на инвестициите. „През 2012 година издадохме 10 сертификата. За първите месеци на тази година – общо 2 сертификата. Всички тези инвестиции ще разкрият хиляди работни места“, допълни още Добрев.

Една от най-големите инвестиции, която получи сертификат днес (8 март), е на фирмата „Тракия Глас“, която предвижда изграждането на втора линия за стъкло. В този проект са вложени 300 млн. лева, а при реализацията му ще бъдат открити 300 работни места.

Сертификат получи и лаборатория за производство на онкологични препарати. Отличеният проект открива 10 работни места за хора от високотехнологични специалности.

На церемонията бяха връчени още и сертификати за инвестиция на „Фаджо“ АД за проект за производство на биомаса и палети, както и на Центъра за нанотехнологии за реализацията на проект на територията на община Ямбол. 

Добрев отбеляза още и скромния икономически ръст на България през 2012 година – в размер на 0,8%. „На фона на оценките за Европейския съюз сме на 7-мо място", каза Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Няма да е зле ако Инвестора се поразрови и да се подготви един материал със структурата на тази 1.4 милиарда (според Калинката Добрева) Лесно е да се мятат числа на публикат, но е добре да се покаже реалният профил на тези инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
bertram
преди 11 години
Тая калинка добрев не е зле да уточни колко точно от тези пари са инвестиции във ВЕИ, които в момента са в небрано лозе и инвеститорите ако можеха щяха отдавна да се се изтеглили. Подмамиха ги с безумен закон, а после по безумен начин им резнаха солидна част от очакваните приходи. В момента ако се обади германец на банката си и каже дайте финансиране, че отивам в България ще му кажат " Абе ти да не си луд...там на хартия всичко е ок, но няма бизнес среда, а калинките на Бойко обслужват интересите на местните тарикати(мутри)" .. подобна препоръка ще получи и от немското посолство в София.Дано се промени нещо, че иначе очаквам драматичен спад на ПЧИ...благодарение на липсата на управленски капацитет на ГЕРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
Internet
преди 11 години
Правилно, тези числа трябва да се посочват най-напред на милиционерската крадлива и лъжлива шайка от ГРОБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
melon
преди 11 години
Интересно на колко ли възлизат кражбите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
jana
преди 11 години
Да се надяваме ли,че фирмите,получили инвестициите,са си ги спечелили на"честни търгове"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
CGY
преди 11 години
ПЧИ: 2009 - 2 436.9 млн.евро, 2010 - 1 151.2 млн. евро, 2011 - 1 746.3 млн. евро, 2012 - 1 398.0 млн. евро."Вътрешният министър на Финландия Пейви Ресенен коментира, че Румъния и България са били приети твърде лесно в Европейския съюз и допълни, че Финландия заема тази позиция заради високото ниво на корупцията и неспазването на принципите на правовата държава." Докато това продължава да е валидно, сериозните инвеститори ще ни заобикалят... Впрочем, дребните местни инвеститори също!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 29
rumen221
преди 11 години
ИСТИНАТА ДА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ...криСТАЛИНКА - американо-комисар в ЕС.- "Изводът е, че ни трябва спешно заем от минимум 5 милиарда евро. За целта 41-то народно събрание трябва да гласува съответните правомощия на служебния кабинет, за да не рухне финансово страната!- ЗА ДА НЕ РУХНЕ ДЪРЖАВАТА ДА НУЖНИ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ДА СЕ СТАБИЛИЗИРА ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!- ЗА ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ - МИНИМУМ ОЩЕ 5 МИЛИАРДА!ИЛИ - ЗА ДА ПОЧНАТ ДА РАСТАТ ДОХОДИТЕ - МИНИМУМ 15 МИЛИАРДА!!!- ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още