IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 7 март

07:45 | 07.03.13 г. 2
Преглед на печата за 7 март

Приватизацията на "БДЖ - Товарни превози" леко се отлага

в. Капитал Daily

Два от общо четирите кандидат-купувача на "БДЖ - Товарни превози" са поискали от Агенцията за приватизация да удължи срока за проучване на компанията и за подаване на окончателни оферти и ведомството е склонно да уважи искането. Това съобщиха източници, близки до АП. Най-вероятно новата дата ще е около 25 март.

Успоредно с желанието на кандидатите все още има и друга пречка за сделката - 100% от дяловете на  "БДЖ - Товарни превози" са запорирани от кредитор на компанията майка. А това прави невъзможно прехвърлянето на акциите от държавния холдинг към частния купувач.

Общо четири фирми поискаха да проучат товарния превозвач, като половината от тях са български, а другите чужди. От българска страна за дружеството се състезават собственикът на Параходство "Български морски флот" Кирил Домусчиев и Първа инвестиционна банка. Единствената компания със сериозен опит в жп превозите, която участва в процедурата, е частният румънски жп превозвач Grup Feroviar Roman. Най-непознат за българската публика е последният кандидат - австрийската финансова група Donau Finanz.

НСО въртяла бизнес с жилища, автосервиз и еленско месо

в. Сега

Сметната палата разкри драстични нарушения в Националната служба за охрана (НСО) в момент, когато в парламента е внесен законопроект на ГЕРБ за даване на допълнителни правомощия и екстри на държавните телохранители, а правителството им дари цяло летище край София.

Одиторите са установили, че сервизът на НСО е работил и като частна фирма, като е извършвал услуги за външни лица. В три от осемте ведомствени жилища на службата пък са били настанени хора, които нямат нищо общо с нея. Нарушенията са от началото до края на 2011 г. Тогава НСО се ръководеше от ген. Димитър Димитров.

Президентът се ожали, че му "отстрелват" кандидатите за служебен премиер

в. Сега

"Всички мои предложения за премиери на служебния кабинет се отказват, след като удобно ги отстрелват", оплакал се пред журналисти президентът Росен Плевнелиев в самолета на път за Брюксел. Вчера той отпътува за честването на 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

Плевнелиев обаче не посочил кои кандидати са били "отстреляни", нито от кого. За поста бяха спрягани имената на главния секретар на президента Екатерина Захариева и на Саша Безуханова - шеф на "Публична администрация" в "Хюлет-Пакард". И двете отрекоха. Най-упоритият слух засега е, че за поста се готви Миглена Плугчиева, бивш депутат от БСП, бивш зам.-министър по земеделието в кабинета "Сакскобургготски" и вицепремиер по еврофондовете в кабинета "Станишев".

Разрешиха ни лечение в Европа

в. Стандарт

Съвсем скоро българите ще имат по-голяма свобода къде да се лекуват. Те ще могат да избират дали да влязат в болница в България или в държава на ЕС. Това предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, които правителството в оставка одобри на последното си заседание. Тази свобода обаче ще бъде само на теория. На практика държавата си залага механизъм, с който да блокира всяко лечение зад граница, алармираха лекари.

Идеята е българите с редовни здравни вноски да избират къде да се лекуват - у нас или в чужбина, а касата или министерството да плащат разходите. Лечението в други страни ще става за диагнози, които се финансират и у нас от тези институции. На практика обаче хората няма да имат кой знае какъв избор. Причините за това са няколко. Основната пречка ще е финансова. Здравната каса ще плаща за лечението ни в чужбина толкова, колкото и у нас.

Протестите спрели продажбата на БФБ

в. Стандарт

Политическата ситуация в страната е основната причина, поради която държавата засега се отказва от продажбата на Българска фондова борса - София. "В четвъртък надзорният съвет на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол ще гласува прекратяване на процедурата за приватизация на БФБ", каза Емил Караниколов, изпълнителен директор на АПСК. Както "Стандарт" първи съобщи, Министерството на финансите в качеството си на принципал на БФБ е изпратило писмо до АПСК с желание процедурата да бъде прекратена. Като мотив се посочва настоящата ситуация в страната.

Както е известно, протестите в цяла България бяха насочени срещу енергийните дружества, които са листвани на БФБ. Напрежението доведе до временно спиране на търговията с акциите им. Решението на МФ идва броени дни преди АПСК да стартира официалната процедура за приватизация. Сериозен интерес към БФБ проявяваше Виенската фондова борса, а редица експерти очакваха продажбата да вдъхне живот на иначе неособено активната търговия на фондовия пазар в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още