IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравната каса върна миналогодишната методика за болниците*

Лечебните заведения не трябва да надвишават своите бюджети с повече от 5% годишно

10:08 | 06.03.13 г. 2
Здравната каса върна миналогодишната методика за болниците*

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) прие промяна в правилата за заплащане дейността на лечебните заведения, съобщават от касата. Решението е взето на извънредно заседание Надзорния съвет на касата късно снощи.

Възстановяват се принципите на разпределение на дейностите в лечебните заведения по модела на 2012 година. Отпадат прогнозните обеми дейност, като болниците ще имат годишен прогнозен бюджет. Лечебните заведения обаче не трябва да надвишават своите бюджети с повече от 5% годишно, уточняват от НЗОК.

Решено е да бъде актуализиран бюджетът на болниците за месец декември 2012 г. и да им бъде изплатен остатъкът от извършената дейност. Надзорният съвет на институцията ще прави преразпределение на средствата след края на всяко тримесечие.

Направена е и промяна в правилата за реда за определяне на броя направления за специалист и за медико-диагностични изследвания. Личните лекари и специалистите ще могат да използват 10% допълнително над регулативните си стандарти без предварително разрешение от НЗОК.

Неусвоените направления от предходното тримесечие могат да бъдат усвоени през текущото.

НЗОК ще може да определя допълнително направления преди изтичане на календарното тримесечие в случай на необходимост, съобщават още от касата.

В края на миналата седмица лекарите излязоха на национален протест срещу новата рестриктивна методика за заплащане на болниците и ограничаването на  направленията за специалистите.

Искането на медиците беше да се върнат правилата от миналата година и управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков да подаде оставка.

В становище до медиите от Българския лекарски съюз съобщават, че не разполагат с никаква официална информация по повод на направените промени от НЗОК и не могат да приемат или отхвърлят твърденията за промени.

„До момента в БЛС няма официално постъпило становище на Надзорния съвет на НЗОК за изнесената в медиите информация, свързана с промени в правилата за заплащане на медицинската помощ за тази година. Не бяхме уведомени, нито писмено, нито устно, дали се приема предварително поисканата от нас среща за днес“, пише в становището.

БЛС изказва разочарование от липсата на каквато и да е комуникация с ръководството на касата. Лекарският съюз ще изрази своята позиция за евентуални промени в методиките на заплащане, след получаване на официална информация от касата.

* Допълнена със становището на БЛС към 11.20 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
А случайно да върнат експроприираните 2 милиарда? Цъ, хич даже и не се сещат нашите мили клептократи. Единствената задача пред тях беше да се обогатяват за държавна сметка доколкото е възможно, според ранга. А Оня отгоре много стиснат, та прибираше почти всичко за себе си и една малка част за най-близките си сътрудници-лакеи. А (про)клетите болни и пенсионери и без това ще ***, нека е по-бързо, та да остане още нещо за "оползотворяване". Не съм и сънувал, че със същото като на Оногова кръвно някой ще ми обърне някакво внимание, камо ли да се търкалям дни наред в чаршафите, когато страната ври и кипи. Ама манталитет пусти, няма оправия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
sonka.74
преди 11 години
Значи можело да се реши въпроса с НЗОН, ама ГЕРБерите са нямали политическа воля да работят за хората, а само за измисления икономист-буквояд Дянков?! Е, на изборите искат не искат ГЕРБ ще си понесе отговорността за неадекватното си управление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още