IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 6 март

07:49 | 06.03.13 г.
Преглед на печата за 6 март

Храните за бедни - да повторим грешките

в. Капитал Daily

Няколко месеца след скандалите с храните за бедни Държавен фонд "Земеделие" е обявил нова поръчка за разпределяне на парите за тази година. Новото е, че цялата храна ще се пазарува наведнъж, за разлика от миналата година, когато позициите бяха разпределени в три търга, проведени през няколко месеца. Кандидатите за доставка ще подават документи за всеки отделен продукт. За тази година ЕС е отпуснал 18 млн. евро, с 3 млн. евро по-малко от миналогодишния бюджет.

Учудваща е и спешността на доставката - оферти за участие се подават до 25 март, а до 15 март желаещите могат да купят документи. При положение, че процедурата е обявена на 28 февруари.

Кой и защо атакува президента

в. Капитал Daily

Когато в края на миналата седмица новинарско-коментарният сайт offnews.bg публикува материал, че на "някои големи медии" са били дадени инструкции да започнат атака по президента Росен Плевнелиев, тази информация нямаше ясни източници и не даваше пълни гаранции, че е достоверна.

Още през уикенда обаче медийният натиск над държавния глава стана факт, той продължава и логично е свързан с опитите му да състави служебен кабинет. Един по един на пух и прах биват разбивани и оплювани до компрометиране потенциални министри, премиери, а и самият президент. Въпреки привидната множественост на публикациите огромната част от тях са с източник медийната групировка около депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев - медийния монопол, който за пръв път от 6-7 години е застрашен да остане без задължителната за функционирането му подкрепа от управляващите и изпълнителната власт.

Оставиха бариерата за хазарта извън ЕС

в. Стандарт

Остават изискванията към организаторите на хазартни игри от страни извън ЕС, които искат да развиват дейност в България. Това стана ясно, след като  бюджетната комисия към парламента отхвърли на второ четене предложените от кабинета промени в Закона за хазарта.

Те предвиждаха отпадане на изискванията към организаторите на хазартни игри от страни като Китай и САЩ да развиват дейност у нас, а именно - инвестиция над 10 млн. долара и разкриване на 500 работни места. "Дали сме дума да гласуваме само най-важните неща. Относно готвените промени в Закона за хазарта, получихме становища от 2-3 асоциации на хазартния бизнес, които посочват редица забележки в готвените текстове. Поради ситуацията нямаше как да поканим техни представители и да проведем нормални обсъждания, така че предлагам този проект да остане за следващия парламент", каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Енергото ни сви 200 млн.

в. Стандарт

Енергото отхапа 200 млн. от парите на българите. Вместо да харчат за храна или дрехи, хората са внесли крупната сума в касите на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-Про. Милионите покриват увеличението на тока с 13% от 1 юли 2012 г. Оттогава до края на февруари тази година сме платили близо 3 млрд. лв. за електричество.

Домакинствата можеше да си спестят поне 200 млн. лв., ако държавният регулатор беше намерил по-рано резервите за намаляване на цената на тока, които откри седем месеца по-късно. От вчера електричеството е средно със 7 на сто по-евтино. Има още резерви за сваляне на цената от 1 юли, съобщи вчера шефът на Енергийния холдинг Михаил Андонов. Сред тях са намаление до 10% на таксата за пренос на енергия, включително и преразглеждане на договорите с американските тецове в "Марица-изток".

ОЛАФ проверява ДП "Радиоактивни отпадъци"

в. Сега

Служителите на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверяват държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", съобщи вчера БНР. Според изпълнителния директор на предприятието Дилян Петров проверката е планирана. Той обясни, че служителите на ОЛАФ проверяват договора за финансиране на заплатите на работниците, които извеждат от експлоатация старите блокове на АЕЦ "Козлодуй":

"Проверката, първо, е планирана и тя не е внезапна. Целта е да се види дали правилно се насочват средствата за заплати, тоест дали се плаща за дейността, за която се дават парите.Този договор е стар, той не е подписан с държавното предприятие, а е наследен от АЕЦ "Козлодуй", каза Петров.

Обезщетяват земеделци със съсипана реколта

в. Новинар

Земеделците със 100% съсипана реколта от маслодайна рапица през 2012 г. ще бъдат обезщетени.
За целта те трябва да подадат документи до 29 март, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие”. Размерът на компенсациите ще се определи след обобщаване на информацията от подадените заявления. Тези, които не са застраховали площите си, ще получат 50% от полагащата се помощ.

От утре започва и прием за втори транш по подпомагане на стопани, поели ангажимент за хуманно отношение към свинете и птиците. Документи ще се приемат до 25 март. Срокът за сключване на договорите и изплащане на средствата е 26 април тази година. Първият транш по тези две схеми бе изплатен на животновъдите през декември 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още