IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Андонов: Таксата за пренос на ток може да падне с до 10%

Това може да се случи, ако бъдат намалени добавките и част от технологичните разходи, смята ръководителят на БЕХ

19:17 | 05.03.13 г.
М. Андонов: Таксата за пренос на ток може да падне с до 10%

Таксата за пренос на електроенергия може да падне с между 5 и 10%. Това заяви ръководителят на Български енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов по време на извънреден брифинг днес.

Според него това може да се случи, ако бъде намалена "кафявата добавка" - цената, по която се изкупува електроенергията от високоефективното комбинирано производство и добавката "невъзстановяеми разходи". Това може да се случи и като се намалят технологичните разходи на ТЕЦ "Марица-Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобул Марица-Изток 3", съвместно с цената за разполагаемост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), която се калкулира в таксата "пренос". 

"Ако се намалят цените за студения резерв, които се дават за разполагаемост, също ще доведат до намаляване на добавката", допълни Андонов.

Той добави, че създаването на специален фонд, в който да се събират средствата от "зелена добавка" и от продажбата на емисии въглероден диоксид, също може да допринесе за понижение на таксата "пренос".

„При тази система, която не е под контрол при толкова малко потребление, трябва за започнат да се ограничават и ВЕИ-тата. Съгласно закона той има право до 48 часа и ще ги ограничава", каза Андонов и се позова на законова възможност. По думите на шефа на БЕХ не може едни да работят за сметка на другите.

Все пак ръководителят на БЕХ отказа да даде коментар по какъв начин евентуалната промяна в таксата за пренос би се отразила на крайните потребители, защото тя се определя от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР)

Той подчерта, че намаляването на таксата за пренос не означава автоматично корекция в цената с 5-10 на сто надолу, а подобно понижение би могло да се калкулира в цената, като окончателното решение е на енергийния регулатор.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още