IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат разтрогване на договора за приватизация на "Топлофикация-Шумен"

Община Шумен изпрати предизвестие до израелската компания „Телемания“ заради неспазване на приватизационния договор

15:43 | 05.03.13 г.
Искат разтрогване на договора за приватизация на "Топлофикация-Шумен"

Община Шумен изпрати едномесечно предизвестие до изпълнителния директор на израелската компания „Телемания“ Ицхак Еляшив за разтрогване на договора за приватизация на дружеството "Топлофикация - Шумен" ЕАД, пише на сайта на ведомството.

В предизвестието, което общината е изпратила, се посочва, че израелската фирма е нарушила задължението си по една от точките в приватизационния договор. Съгласно контракта си с общината компанията „Телемания“ е трябвало да изплати сума в размер на 51 хил. лв., представляваща разликата между цената за топлофикационното дружество и внесения предварителен депозит. В качеството си на купувач приватизаторът все още не е изпълнил тази точка, заявяват от община Шумен.

„Ако до един месец сумата не бъде преведена от страна на израелската компания общинската администрация в Шумен ще счита сключеният договор за разтрогнат“, пише в изпратеното предизвестие.

В него кметът на града Красимир Костов напомня на купувача, че в посочения срок от един месец има възможност, освен да извърши плащане на дължимата сума, да представи и доказателства за забавянето, ако се дължи на обективни причини.

Припомняме, че топлофикацията имаше дълг от 18 млн. лв. към "Булгаргаз", а това принуди компанията да заведе дело за несъстоятелност през 2011 г. Съдебната процедура бе отлагана пет пъти. Липсата на средства и тежкото, нестабилно положение, в което се намираше компанията, принудиха ръководството на общината да й потърси нов собственик.

Приватизацията на дружеството тръгна през октомври 2012 г. Едно от основните поставени изисквания към бъдещите купувачи бе „Топлофикация – Шумен“ да заработи и възстанови топлоподаването за града най-късно за сезон 2013 – 2014 година. Друго задължение бе три месеца след сключването на приватизационния договор новият инвеститор да погаси или предоговори задължанията на дружеството към държавата, общината, общинските дружества и към персонала.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още