IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС също се отказа да сформира правителство

По Конституция след трите върнати проучвателните мандати президентът трябва да посочи служебен премиер

14:12 | 05.03.13 г. 1
ДПС също се отказа да сформира правителство


Автор: Веселина Йорданова

ДПС върна мандата за съставяне на правителство, връчен от президента Росен Плевнелиев. Преди това проучвателен мандат отказаха последователно първата и втората по големина политическа група в Народното събрание - на ГЕРБ и на "Коалиция за България". 

При тази ситуация държавният глава ще назначи служебно правителство до провеждането на предсрочните парламентарни избори. След това и Народното събрание ще бъде разпуснато.

По време на консултациите за създаване на обществен съвет, който да наблюдава дейността на служебния кабинет президентът обясни, че служебният премиер и неговият екип ще станат ясни до средата на март. Най-ранната възможна дата е 13 март, поясни той.

Към служебния премиер и министрите от неговия кабинет ще действат и специални обществени съвети. По думите на Росен Плевнелиев това ще бъде механизмът, по който гражданите ще участват във властта.

Предсрочните парламентарни избори са насрочени за 12 май. 

Очаквайте подробности!

Още новини от България можете да намерите в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
Прави са, хората. Никой не ще да мъкне товарите на Боковата диктатура и да бъде отговорен за неговите грешки. Пo-бързо да идват изборите, защото ако още малко тези ни управляват може да стане страшно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още