IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиновски: Големите резерви са при ценообразуването на енергийния микс

Има още възможности за намаляване на цената на тока при оптимизация на преноса и производството, смята енергийният експерт

13:30 | 05.03.13 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Хиновски: Големите резерви са при ценообразуването на енергийния микс

Големите резерви са при ценообразуването на енергийния микс и големият процент на т.нар. „студен резерв“, който поддържа системата. Това е мнението на председателя на на Българския енергиен холдинг Иван Хиновски, цитиран от агенция „Фокус“.

По негови думи потребителите плащат за огромен обем мощности, които стоят и чакат да бъдат пуснати в експлоатация.

Коментарът на енергийният експерт е по повод решението на ДКЕВР да намали цената на тока като се възползва само от механизма за намаляване на технологичните разходи на ЕРП-тата. 

Хиновски смята, че решението на регулатора е „изцеждане на резервите по отношение на електроразпределителните дружества“, но има и още резерви в секторите пренос и производство на електрическа енергия. Трябва обаче да се действа внимателно, за да не бъде декапитализиран енергийния сектор.

Според експерта има възможност за оптимизация на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), за намаляване на загубите по преносната система, както и оптимизация на възобновяемите енергийни източници.

„Те трябва да бъдат принудени да работят с предсказуемо производство“, заяви още експертът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
hellwitch
преди 11 години
За да има пазар би трябвало всеки потребител да може да си избира доставчика, което не означава 2-ри ел. провод, а че ще може да избира на кой да плаща за поддръжка на съществуващата мрежа.За индустрията - би трябвало да им дават допълнителни квоти за СО2 ако ползват "зелен ток" За домакинствата - паспортизацията на сградите и апартаментите трябваше отдавна да започне. При наличие на такъв да се дава отстъпка в цената за ток и парно(до определена консумация)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Според статията е вярно, но е написана неграмотно.Под оптимизация на НЕК, ЕСО и ВЕИ разбирайте инвестиции в мрежата и това консумацията на тока да е възможно най-близко до източника на производството му.Давам пример: ФвЕЦ-а, който се вижда до един от разклоните на АМ "Тракия" до Ихтиман има електропровод, с който тока се транспортира до София, а град Ихтиман и околните села се захранват от единствено трасе от София. Дали се губят излишни количества в преноса и дали има допълнителна поддръжка(тя също надува крайната цена) на излишни трасета?Та този случай не е единичен, а е масов. Допълнително трансформаторните станции са в пенсионна средна възраст, а трафопостове вече се самовзривяват - доста показателно за състоянието на мрежата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Не го знам Гамизов, но знам, че трябва да има мярка във всичко. Дори и в краденето. На нашите юнаци им липсва култура на крадене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
Ст. Гамизов: Предстои умопомрачаващ скандал тази седмицаЕнергийната система ще колабира от крадене. Моля хората да запазят спокойствие. Предстои да се оправяме с едни 14 милиарда лева залогhttp://***.frognews.bg/news_52140/St_Gamizov_Predstoi_umopomrachavasht_skandal_tazi_sedmitsa/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
N.Genov
преди 11 години
Всички "Играчи" да обявят единни цени е най-лошото, което може да ти се случи. 3-ти и 4-ти блок не може да пуснем, а строежа на Белене е като да си купиш 40-инчов телевизор при положение, че няма какво да ядеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
"Големите резерви са при ценообразуването на енергийния микс и големият процент на т.нар. студен резерв, който поддържа системата." - точно така!Необходим е резер от 3%. Ако не стигне - внисаме. А сега държим едни централи, защото има "едни" фирми, които само ги ремонтират, а потребителите плащат И за това! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
rumen221
преди 11 години
ИМАМЕ ИЗБОР- АКО ОТ ДКЕВР КАЧАТ ТАКСА ПРЕНОС ОТ 18 НА 50 ЕВРО - ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ ФАЛИТА...- НО АКО:1. ВСИЧКИ "ИГРАЧИ" ОБЯВЯТ ЕДННИ ЦЕНИ2. "ИГРАЧИТЕ" СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕНОСИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ3. СПРЕ СЕ НЕПОЗВОЛЕНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ И КРЪСТОСАНОТО ФИНАНСИРАНЕ4. 3 и 4 бл. КОЗЛОДУЙ и БЕЛЕНЕ ПРОДАВАТ ТОК ПО 7ст.5. НОРМИРАНА ПЕЧАЛБА В ЕНЕРГЕТИКАТА ДО 5%- СВОБОДНИЯ ПАЗАР ЩЕ СВАЛИ ДВОЙНО ЦЕНАТА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още