IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атанасова: Проблемът с лимитите за лечение ще се реши скоро

Надзорният съвет на здравната каса вече е взел решение за отмяна на методиката на финансиране и връщане на миналогодишната

10:34 | 05.03.13 г.
Атанасова: Проблемът с лимитите за лечение ще се реши скоро

Проблемът, възникнал заради определянето на лимити за лечение на пациенти в болниците, скоро ще бъде окончателно решен чрез диалог с всички, които имат отношение. Това заяви здравният министър в оставка Десислава Атанасова в пред Нова телевизия.

Надзорният съвет на здравната каса вече е взел решение на извънредно свое заседание преди дни методиката на финансиране на болниците за тази година да бъде отменена и да се плаща за болнична помощ по методиката от 2012 година. „Този проблем е преодолян“, заяви категорично Десислава Атанасова.

Предложени са и мерки за общинските болници, така че и те да получат допълнително финансиране, коментира още здравният министър в оставка. Атанасова посочи, че за първи път и общинските лечебни заведения, където има разкрити филиали за спешна помощ и които оказват помощ за диагностика и лечение на пациенти без да се хоспитализират, ще получават средства за дейността си.

На въпрос дали по време на бъдещо служебно правителство здравната система ще изпадне в безтегловност Атанасова каза, че екипът на здравното министерство няма да остави хаос във ведомството, а също така няма да избухнат бомби в сферата на здравеопазването.

Атанасова потвърди, че няма дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в момента.

Здравният министър в оставка обясни, че още през лятото ще се усети ефектът от инвестициите, направени в лечебните заведения. Тя призна, че не е успяла да понижи ДДС върху лекарствата, а е било нужно, за да се усети осезаемо понижението на цените на медикаментите. Атанасова призна и за неосъществената здравна реформа, като повтори, че тя не е осъществима само в рамките на един мандат или на едно правителство, а е резултат от приемственост.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още