IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Законът не ни позволи по-рано да намалим цената на тока

Преди последните промени ДКЕВР можеше да променя цената на електроенергията само веднъж годишно, обясни енергийният министър в оставка

09:01 | 05.03.13 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Добрев: Законът не ни позволи по-рано да намалим цената на тока

Законът не позволи електрическата енергия да поевтинее по-рано. Последните промени в Закона за енергетиката обаче позволяват на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да променя цената по-често от веднъж годишно, обясни министърът на икономиката, енергатиката и туризма в оставка Делян Добрев пред БНТ.

Според закона одит на електроразпределителните дружества може да бъде правен само веднъж на 4 години от страна на енергийния регулатор, поясни още той. "Нашето предложение е да има ежегодни проверки по всички от веригата от страна на няколко институции. Така ще бъде гарантирана по-голяма прозрачност", смята Добрев.

За него намалението на технологичните разходи, чрез което беше постигнато намалението на цената на тока от днес (5 март), не застрашава инвестиционните планове на трите дружества.

"Едно ЕРП е сключило договор за 35 млн. лева за консултации и 15 млн. лева за комуникационни услуги. Нека дадат обяснение защо тези 50 млн. лева не са били вложени в инфраструктурата", обяви още министърът в оставка.

На 3 март е имало рекордно ниско потребление и износ, което е наложило изключването на мощности на ТЕЦ-ове. Това обаче не застрашава бъдещето на миньорите, смята още Добрев. "В неделя потреблението на ток у нас е било 3,2 мегавата, като 1,2 мегавата идват от АЕЦ "Козлодуй", а останалото от възобновяеми източници и топлоцентрали", обясни той. Износът е бил 150 мегавата, поясни още министърът в оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
jelenski
преди 11 години
то ще да се измисли все някое оправдание. ГЕРБ водиха най безхаберното управление, което няма нищо общо с националния интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Т'ва с газа е пълна смешка - в БГ от газ генерациите са под 1% от всичката генерирана енергия - иде реч за ко-генерациите по топлофикациите. Ако газът е поевтинял с 20%, то при 1% тегло цената трябва да падне с 0.2% :) Нали се сещате - от 20 ст. на 20 и от 14 на 14 :) Простотии са тези приказки на министърчето в оставка....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
sonka.74
преди 11 години
Много интересно защо 4 години не се сети ГЕРБ да промени закона в интерес на хората, а чак сега протестите ги принудиха на свършат някаква общкественополезна работа... Ама сметките за тока няма да паднат автоматично от това, трябва да заработи истински и ДКЕВР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
И аз съм съгласен че тука вече Добрев със сигурност лъже и започва да се компрометира като всички лъжци преди него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
ИМАМЕ ИЗБОР- АКО ОТ ДКЕВР КАЧАТ ТАКСА ПРЕНОС ОТ 17 НА 50 ЕВРО - ЦЯЛАТА ЕНЕРГЕТИКА ЩЕ ФАЛИТА...- АКО СЕ СПРАТ, НЕПОЗВОЛЕНАТА ДЪРЖАВНА ПОМОЩ И КРЪСТОСАНО ФИНАНСИРАТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА, И:1. ВСИЧКИ "ИГРАЧИ" ОБЯВЯТ ЕДННИ ЦЕНИ2. "ИГРАЧИТЕ" СЕ РАЗДЕЛЯТ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕНОСИТЕЛИ И ТЪРГОВЦИ3. СПИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПОМОЩИ И КРЪСТОСАНОТО ФИНАНСИРАНЕ4. НОРМИРАНА ПЕЧАЛБА В ЕНЕРГЕТИКАТА ОТ 5%- СВОБОДНИЯ ПАЗАР ЩЕ ОТСЕЕ ***...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
"Законът не ни позволи по-рано да намалим цената на тока" - не закона, а тройната коалиция и Иван Костов!Същите те Ви накараха да застроявате дюните и Пирин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
ПИТАМ ДКЕВР- Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува ЧАСТНИЯ вятърничев ток, за 25 години на цена от 79 ст., а да отказва ДЪРЖАВНИЯ от АЕЦ-Козлодуй, струваща само за 4,4 ст.?- По Евродиректива трябваше до 16% да е от ВЕИ КОЛКО Е РЕАЛНО?- Защо се изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-1 и 3 за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ-2 за 6,5 ст. А ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ ЦВЕТЕЛИНКОВ "ФОТО" ТОК ЗА 75 СТОТИНКИ, СРАМ И ПОЗОР - "ДА" ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ (Ток със себестойност 2,42 ст)! - ИСКАМЕ 100% ОТ КОЗЛОДУЙ И ОТ МАРИЦА-2 (ЕВТИН ТОК) ЗА ВЪТРЕШНИЯ ПАЗАР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
Великият Български Народ казва...:- "НА КАЛПАВ "ВОДОЛАЗ"..., "ВОДОРАСЛИТЕ" МУ ПРЕЧАТ..."УНИКАЛЕН ПОЗОР...!!!- ДОКАТО НИ ЗАЛЪГВАТ С НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА, ГЕРБЕРИТЕ КРАДАТ МИЛИАРДИ ОТ АЕЦ-КОЗЛОДУЙ- Към момента ГЕРБ продава 77% от енергията на Козлудуй на БОГАТИ клиенти в Германия Австрия и Италия (всички те изпитващи погнуса от собствените си АЕЦ), чрез ЧЕСТНИ ЧАСТНИЦИ- посредници по 3,5 СТОТИНКИ...!!!- Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. - А ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ "ФОТО" ТОК ЗА 75 СТОТИНКИ...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
market е прав. И както видяхме законът може много бързо да се промени. Това министъра в оставка Добрев го премълчава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 0
market
преди 11 години
Много интересно, същият този закон позволи от м. Юли до м.Септември да се преразгледат три пъти цените за ВЕИ, пък за другите нямало как. Младежът или е заблуден или недобронамерен. Нещо повече, сегашното намаление е и на база намалението на цените за ТЕЦ, след 1-ви Януари, поради намалението на цената на природният газ, което обаче си го прибираше до днес НЕК.Обяснения съшити със бели конци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още