IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Монополите да се отчитат като публични компании

Работодателската организация предложи и мерки за намаляване на силата на монополните дружества

12:07 | 01.03.13 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
АИКБ: Монополите да се отчитат като публични компании

Сред мерките, които могат да намалят силата на монополните дружества, е те да бъдат задължени да разкриват информация по реда на Закона за публично предлагане на ценни книжа. Тази препоръка направи Асоциацията на индустриалния капитал в България в своя официална позиция.

Въвеждането на прозрачността по отношение на монополните компании може да стане с директно разпореждане от принципала, когато става въпрос за държавни предприятия. При частните компании предложените задължения могат да станат чрез акт на съответния регулаторен орган – Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) или Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Тези дружества трябва да да приемат още и принципите на Националния кодекс за корпоративно управление, смятат от организацията.

Не трябва да се забавя и работата на администрацията и да се спазват с установените графици за изпълнение на инфраструктурни проекти и програмите за европейско финансиране, заявяват от АИКБ. В насоките си те препоръчват служебното правителство да подготви текстове на антимонополно законодателство, които да са адекватни към настоящия момент.


Служебното правителство не трябва да се изкушава да преразглежда механизма на валутния борд, каквито настроения могат да се появят в условията на криза.От организацията искат запазването на финансовата дисциплина и предвидимост и изпълнение на заложеното в държавния бюджет.

Вчера президентът Росен Плевнелиев покани председателя на АИКБ Васил Велев на консултациите по съставянето на т.нар. „Граждански борд“, която да контролира работата на служебното правителство. От АИКБ настояват при сформирането на служебното правителство водещи да бъдат принципите почтеност, справедливост, реалистичност и публичност, на които трябва да отговаря всеки член от кабинета. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
Кое е по-лошо да те застрелят с пистолет или автомат "Калашников"? (Въпросът е реторичен, не е личен.) Така и за монополите - стига с тия глупости за това колко добър бил "частният" монопол и "лош" държавният. Единственото по-лошо нещо от държавния монопол е частният, по много причини...Последната е, защото като е в държавни ръце никой не може да каже "А, бе ние частните инвеститори имаме договр с Вас гражданите на РБ за 13 млрд., така че, ако обичате плащайте, пък след това си е... майката", както се опитват да ни го кажат сега...Ефективността на частния собственик прозира в ръста на цените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Добрутро. Това го искаме от поне 3 години! 7. Да се задължат всички обществено и икономически значими компании като; EVN, Е.ОН, ЧЕЗ, НЕК, Булгаргаз, М-Тел, Виваком,Глобул, Лукойл България, ВИК дружества и т.н., да обнародват на всяко тримесечие финансови отчети. http://***.facebook.com/groups/10150108758025384/doc/10150877699585384/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
По принцип това, което казва Фридман е вярно за общество с доста по-малко корупционни практики и наклонности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Ето защо, когато частният монопол харчи собствените си пари за производството на един продукт, той е далеч по-ефективен от държавния монопол, който харчи чужди пари.Не подценявайте и силата на конкуренция и не надценявайте дълготрайността на монопола. Монополът е обект на ерозия, нещото, което Шумпетър нарича вятърът на съзидателното унищожение. В дългосрочен план, динамичните промени е изключително вероятно да разрушат монополите, където и да съществуват. И дори в най-краткосрочен план, почти винаги има много повече заместители, от колкото на първи прочит. Ето защо, частните монополи са изключително ограничени в разтягането на своя маржин на печалба, ако искат да останат печеливши. Още повече, нашият опит в САЩ е показал, че правителствените регулаторни агенции, които са създадени да контролират монополите, всъщност почти винаги падат под техния контрол и в резултат цените за потребителя е могло да бъдат много по-ниски без регулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
На път към Китай, професор Фридман бива попитан дали би вярвал в пазарните сили дори в ситуации, където няма конкуренция. Той отговаря: Вие питате, кое от двете е по-лошо: държавен или частен монопол? И двата варианта не ми харесват, но бих предпочел частния монопол поради две причини. Първо и най-важно: един частен монопол е далеч по-лесно да се разпадне от един държавен монопол, тъй като частният монопол няма властта да продължи да се самоподдържа. Ако имаше държавен монопол в САЩ в каруците теглени от коне, разработването на автомобила е щяло да бъде спряно със закон. Но ако имаше частен монопол в това, разработването на автомобила би се случило по нормален път. Ето защо, съществуването на частен монопол е по-малко вредно от държавен монопол. Съществува и едно общо правило: никой не харчи чуждите пари толкова внимателно, колкото своите собствени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Без да защитавам монополите попаднах на нещо много интересно и актуално:http://en.wikipedia.org/wiki/Milton_Friedman
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
vembata
преди 11 години
От дълги години насам в страницата на Лукойл имаше информация за цените на горивата на едро, а от месец юли 2012г. изведнъж информацията стана конфиденциална за хората и достъпна само за клиенти на едро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Това всичко е много хубаво. Само че ЕРП-тата са ПУБЛИЧНИ КОМПАНИИ. Това не им пречи да си правят схемите!!!!ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР. Нещо, което трябваше да бъде направено още преди 2 години. Нещо, заради което ЕК откри процедура срещу България! Нещо, което ББ и правителството на ГЕРБ умишлено не направиха, защитавайки монополите на ЕРП-тата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още