IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 1 март

08:05 | 01.03.13 г. 1
Преглед на печата за 1 март

94% от европарите са с подпис, 38% - в ръката

в. Стандарт

10,65 млрд. евро вече са договорени за изпълнение на проекти, финансирани от фондовете на ЕС, сочат данните за усвояване на европарите към края на януари 2013 г. Това прави 93,87% от от общия бюджет на европрограмите. В рамките на програмния период 2007-2013 г. бюджетът за България на европейските програми е 11,35 млрд. евро, от които 9,35 млрд. евро са от ЕС, а 1,99 млрд. евро са националното съфинансиране. За разлика от договорените пари реално изплатените суми, които са финансирали различни проекти у нас, възлизат на 4,291 млрд. евро или едва 38% от общия бюджет. Сред причините за това са и трудностите при самата реализация на проектите. Например има много фирми, които се отказват от одобрени проекти заради липса на съфинансиране.

За петте години, откакто България е в ЕС, страната ни е получила 3,511 млрд. евро от европейските фондове. Средствата от ЕС за настоящия програмен период може да се договарят до края на 2013 г. Но изпълнението на проектите и усвояването на парите може да продължи до края на 2015 г.

Нови рокади в енергетиката

в. Стандарт

Нови смени бяха извършени в директорския борд на „Мини Марица-изток”. Досегашният шеф - Марина Армутлиева, е освободена от  Българския енергиен холдинг в средата на месеца. Тя е началник на политическия кабинет на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

На нейно място е сложен Димо Димов, ръководител на отдел „Контрол” към дирекция „Природни ресурси и концесии» в министерството. Решението влезе в сила от вторник с вписавнето му в Търговския регистър, съобщиха в четвъртък от дружеството.

Пускат магистрала „Тракия” през лятото

в. Новинар

До началото на лятото магистрала „Тракия” ще бъде изцяло изградена. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

До юни пък може да е готова връзката на Столичния околовръстен път с магистрала „Хемус”. Срокът за изпълнение на проекта е ноември тази година, но според отчетите на изпълнителя може да бъде готов много по-рано, обясни Павлова. Първият лот на магистрала „Струма”, участъкът до Дупница, също ще се въведе в експлоатация до юни.

През пролетта, веднага щом времето позволи, ще започне строителството и на втория лот – от Дупница до Благоевград, допълни Павлова. Тя каза още, че продължава строителството и на магистрала „Марица” и първият лот от нея може да бъде завършен до ноември тази година. Павлова каза още, че се търси вариант за изграждането на магистрала „Черно море” по линия на публично-частното партньорство.

Фонд „Козлодуй”дава 72 млн. евро за ядрено хранилище

в. Новинар

Международният фонд "Козлодуй" ще отпусне 72 милиона евро за национално ядрено хранилище.

В него ще се съхраняват в следващите 300 години по-слабо радиоактивните отпадъци от спрените 4 блока на АЕЦ "Козлодуй" и от работата на 5-и и 6-и блок. Това съобщи Дилян Петров – изпълнителен директор на държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци". Хранилището ще е готово до 2015 година. Техническият проект трябва да е завършен в средата на следващия месец.

След 2015 година в обекта ще се депонират 140 хил. куб. м отпадъци, кондиционирани в стоманобетонни кубове. Фонд „Козлодуй” осигурява парите за една трета от депото и съпътстващата инфраструктура. Общата му стойност е над 100 млн. евро.

 

 

 

 

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 0
Hris0 Hrist0v
преди 11 години
Колеги, честита баба марта.Много ви моля, малко намалете тази реклами за хемороиди, че ме боли само като ги гледам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още