IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор решава на 5 март за цената на тока

Прави се спешен анализ на технологичните разходи на предприятията от енергийния сектор

20:55 | 28.02.13 г. 1
Енергийният регулатор решава на 5 март за цената на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще вземе оканчателно решение за цените на тока на 5 март, съобщиха от енергийния регулатор.

Още утре членовете на комисията ще обсъдят на закрито заседание доклад и проект на решение за изменение на цените на електрическата енергия. Документите ще бъдат публикувани на сайта на институцията.

Общественото обсъждане на проекторешението ще се състои на 4 март, допълват от регулатора. Крайният срок за предоставяне на становища е до 12 ч. на 5 март.

От комисията съобщиха още, че се прави и спешен анализ на отчетените нива на технологични разходи на електроразпределителните предприятия, както и ще бъдат определени новите им целеви стойности. Информация се очаква и от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД, „ТЕЦ Варна” ЕАД, „ТЕЦ Бобов дол” ЕАД и „ТЕЦ Марица 3” АД за възможните промени на разходите за собствени нужди. На базата на тези данни ще се изготви и проекторешението за цената на тока.

Припомняме, че днес председателят на енергийния регулатор в оставка Юлиана Иванова съобщи, че понижението на цената ще бъде с до 8 на сто. Все още обаче не е ясно откога то ще влезе в сила.

Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков пък потвърди искането на левицата за въвеждането на двукомпонентна цена на електроенергията – по-ниска за ниво на потребление, задоволяващо базовите нужди на домакинствата, и по-висока - при по-голямо потребление.

Той припомни, че две цени са действали от 2002 до 2006 г. и поиска Министерският съвет да определи точно базовото потребление и цените за него.

Миков предложи също така да се въведе временна забрана за прекъсване на тока на потребителите със задължения към електроразпределителните дружества за периода декември 2012 – май 2013 г. Той поиска дружествата да предложат на своите битови клиенти безлихвен разсрочен погасителен план за най-малко три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 1
mining
преди 11 години
Първо ще видят колко народ ще протестира на 3-ти и тогава ще решат каква да е цената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още