IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекари искат отмяна на всички методики за финансиране на здравната каса*

Управителят на институцията не уважи с присъствие протеста на съсловието пред централната сграда на касата в столицата

17:21 | 28.02.13 г.
<p>
	<em>Лекари от цялата страна се включиха в протеста срещу рестрикциите на здравната каса.&nbsp;&nbsp; </em>Снимка: БТА</p>

Лекари от цялата страна се включиха в протеста срещу рестрикциите на здравната каса.   Снимка: БТА

Незабавно трябва да се отменят всички методики за финансиране и за разпределение на дейностите в здравната каса. Това поиска председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов на днешния лекарски протест с мото "За здравето и оцеляването на нацията", който се провежда пред сградата на Националната здравноосигурителна каса в столицата, съобщава БТА.

Медиците излязоха на улицата заради въведената от тази година нова методика за плащане на болниците.

Лекарите са недоволни от орязването на бюджетите на болниците и алармират, че скоро няма да могат да приемат пациенти заради рестрикциите. Промяната във финансирането доведе до орязване на болничните бюджети и до ограничаване на достъпа до медицинска помощ, подчертават от Българския лекарски съюз.

От съсловната организация настояват Националната здравноосигурителна каса да даде обяснение къде и за какво са предназначени спестените средства от орязаните бюджети. Настояват и за оставката на управителя на здравната каса д-р Пламен Цеков.

Наред с недоволството от начина на заплащане на дейности в лечебните заведения като огромен проблем лекарите посочват и методиката на касата, свързана с медицинските изделия. Предвижда се здравната каса да заплаща най-ниската цена за медицинско изделие, като не дава право на пациента да избере по-скъпо изделие и да доплати. Това ограничава и работата на лечебните заведения, които на практика нямат право да използват по-скъпи медицински изделия, ако разчитат на парите от касата.

Сред лозунгите на протестиращите са: "В България трябва да има и общинско здравеопазване", "Д-р Цеков е опасен за вашето здраве", "НЗОК е монополист. Да разбием монопола", "Въведете електронните карти, за да спрем лъжата", "Остойностете лекарския труд, за да останат лекари в България", "Спасете социалното, държавното и общинското здравеопазване", "Заплащане за брой прегледани, а не за брой записани пациенти", "Не на таксите за специализация", "Вън от съсловните организации подставените лица".

В събота ще бъде свикан национален съвет на лекарския съюз, на който ще се вземе решение за по-нататъшните действия на съсловието.

Малко след началния час на протестните действия от здравната каса съобщиха, че управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков кани представителите на БЛС на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време. На срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ, допълват от институцията.

От касата заявяват още: „Днес д-р Цеков ще участва в дискусия по темата за болничната помощ, организирана от мениджъри на областни болници. Тъй като тя ще се проведе извън София, управителят на НЗОК няма да има възможност да участва в организираните от БЛС протестни действия.“

"Най-лошото е, че вече повече от десет години издигаме едни и същи плакати, неразборийте остават, младите лекари заминават, а системата не се променя", посочи хирургът д-р Румен Христов, който е сред лекарите, излезли на протест във Варна. Той подчерта, че лекарите вече дори не говорят колко пари са необходими наистина за нормалната им работа, а искат да се върне положението от миналата година. Христов каза още, че НЗОК е монопол в държавата, срещу който никой не се бори и в момента.

Кюстендилските лекари поискаха промяна в статута на касата, както и изработване на нова методика. От протестиращите лекари беше изразено мнението, че част от клиничните пътеки в болниците са свързани с лобитски интереси, същото се касае и за много от лекарствата. Те поискаха да се потърси друг начин и за плащането на разноските по лечението на здравнонеосигурени пациенти.

Протестите на лекарите и заетите в сферата на здравеопазването са справедливи, се заявява в позиция на експертната група по здравеопазване на "Движение България на гражданите". Според тях протестите са следствие на липсата на последователна политика от страна на правителството на Бойко Борисов - смяната на четирима министри за три години и отказът от реформи в системата са довели до катастрофа  здравеопазването, посочват от партията.

Протестът на лекарите през сградата на НЗОК в столицата официално завърши, обяви пред присъстващите д-р Димитър Ленков, секретар на Български лекарски съюз около два часа след началото му.

„Няма да престанем да искаме оставка на Пламен Цеков, затова го приканваме да си тръгне с мир”, каза д-р Ленков. И допълни, че лекарските протести не са политически. „Ние се борим за правото си да лекуваме свободно гражданите“, каза той.

“НЗОК е публична институция и би трябвало да управлява средствата, които ръководи в интерес на българските граждани. За съжаление това, което се случва през последните месеци под ръководството на д-р Пламен Цеков, показва, че това управление не е в интерес не само на българските лекари, но и на българските граждани“, заяви д-р Ленков.

* Допълнена към 17.45 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още