IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на цените на производител се покачва с 1,8% през януари

Цените на храните са с 8,3% по-високи спрямо началото на 2012 година, сочат данните на НСИ

12:38 | 28.02.13 г.
Индексът на цените на производител се покачва с 1,8% през януари

Общият индекс на цените на производител* през януари се увеличава с 1,8% спрямо януари 2012 година, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). Вижда се забавяне на тендецията - през декември цените на производител записаха годишен ръст от 5,3 на сто.

Основната причина за увеличението на януарския индекс са по-високите цени в сектора производство на текстил и изделия от текстил (без облекло), които се увеличават с 10,3%. При производството на храни увеличението е от 7,8%, докато при производството на напитки ръстът на цените на производител са с 6,6% по-високи.

При производството на изделия от каучук цените на производител са с 6,7% по-високи, показват още данните на статистиката.

Намаление на годишна база има по отношение на производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – 1%.
На месечна база индексът на цените на производител намалява с 0,5%. Спрямо декември 2012 година по-ниски цени с 1,5% са регистрирани при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. С 0,9% намаляват цените на производител в добивната промишленост.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през януари записа ръст от 2,6% на годишна и спад от 0,8% на месечна база, показват още данните на НСИ. От тях е видно, че цените на хранителните продукти се увеличават с 8,3% на годишна база, докато намаление се отчита по отношение на производството на основни метали (3,4%) и при производството на лекарствени средства (1,5%).

* Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още