IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпада ограничението ДКЕВР да променя цената на тока веднъж годишно*

Промяната е заложена в проекта за промяна на Закона за енергетиката, гласуван на първо четене в ресорната парламентарна комисия

13:26 | 26.02.13 г.
Отпада ограничението ДКЕВР да променя цената на тока веднъж годишно*

Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще може да промяна цената на електроенергията на периоди, по-малки от една година. Това одобриха депутатите от комисията по икономика, енергетика и туризъм към Народното събрание, съобщи БТА.

На заседанието присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев. Той посочи, че в Закона за енергетиката ще трябва да бъде включено и разделянето на Националната електрическа компания (НЕК) и Електроенергийния системен оператор (ЕСО), заяви още Делян Добрев след заседанието на комисията. Ако това не стане НЕК ще трябва да плати 20 млн. лева данъци.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов уточни, че ако в закона е предвидено разделянето на двете дружества, прехвърлянето на акции ще бъде по балансова стойност и няма да има облагане с корпоративен данък.

Разделянето на НЕК и ЕСО е част от плана за либерализацията на енергийния пазар у нас, за липсата на която ни грозят глоби от страна на Европейската комисия. 

На първо четене днес комисията прие предложението за промяна, внесено от Мартин Димитров от "Синята коалиция" и Диан Червенкондев от ГЕРБ. Другото предложение за изменения на закона, внесено от депутата от "Коалиция за България" Георги Атанасов, беше отложено. 

Проектът на Атанасов касае ситуацията, свързана с разпределянето на топлинна енергия в сградите с етажна собственост. 

Между първото и второто четене на промените в парламентарната комисия ще бъде изготвено и предложение за създаване на обществен съвет към ДКЕВР. Това предложи от своя страна Йордан Цонев от парламентарната група на ДПС. Гласуването на второ четене може да бъде осъществено още в рамките на днешния ден.

На заседанието на комисията стана ясно, че измененията на Закона за енергетиката могат да бъдат приети утре (27 февруари).

По-рано лидерът на БСП Сергей Станишев разкритикува дневния ред на заседанието на депутатите. За днес са предвидени гласувания на Закона за енергийната ефективност, Закона за чужденците и две спогодби, едната от които е за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария. 

* Статията е актуализирана към 15:10 часа с коментара на министъра в оставка Делян Добрев и шефа на БЕХ Михаил Андонов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още