IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП поиска двустепенен модел на плащане на тока

До 75 киловатчаса дневна и 150 киловатчаса нощна да се таксуват по преференциални цени, предлага лидерът на левицата Сергей Станишев

13:05 | 26.02.13 г. 6
БСП поиска двустепенен модел на плащане на тока

БСП ще настоява за въвеждане на двустепенен модел за плащане на тока – 75 киловатчаса дневна енергия и 150 киловатчаса нощна да се таксуват на преференциални цени, а потреблението отгоре – на пазарни. Това поиска лидерът на левицата Сергей Станишев по време на специална пресконференция. 

От БСП настояват още да не бъде спиран токът на българските граждани при неплатени сметки в следващите три месеца, Мотивът за това предложението е необяснимо високите сметки за ток, които са получили гражданите през последните месеци. Станишев настоя още енергийните помощи да бъдат дадени още през пролетта, а не както е предвидено през есента, за да бъдат подпомогнати най-бедните.

Лидерът на левицата нарече „неадекватен“ дневния ред на Народното събрание. За днешното извънредно заседание на НС е предвидено да бъде разглеждан Законът за енергийната ефективност, Законът за чужденците и да бъдат ратифицирани две международни спогодби. Това по никакъв начин не отговаря на дневния ред на обществото, смята Станишев.

"Законът за енергийната ефективност не е Законът за енергетиката", уточни той и допълни, че БСП ще настоява за промяна и спешно вкарване в пленарната зала на Закона за енергетиката, който да развърже ръцете на ДКЕВР за цената на тока.

Подобно предложение направи малко по-рано и самият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от агенция "Фокус". Той коментира, че Народното събрание не трябва да бъде разпускано преди да бъдат одобрени промените в закона, които да доведат до намаляване на сметките. "Ще загубим шест месеца, ако чакаме нов пармалент", допълни още той. 

Ще има ли полза от заседанието на съвета за национална сигурност?

По време на пресконференцията в централата на БСП Сергей Станишев изрази съмнения и доколко ще има полза за държавата днешният Консултативен съвет за национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев.

По негови думи на заседанието на КСНС е абсолютно наложително министърът на финансите да представи доклад за финансовото състояние на страната. Станишев за пореден път повтори, че БСП със сигурност ще върне мандата, който предстои да получи утре от държавния глава и допълни, че при срещата левицата ще представи своите виждания за спешни действия, които трябва да предприеме служебният кабинет.

„Ще представим съвсем конкретни действия, след като върнем мандата“, посочи Станишев. Той определи идеята за програмно правителство като химера, тъй като ГЕРБ имат мнозинство в НС. „Това е нереалистично, трябва да има служебно правителство“, отбеляза червеният лидер.

Той отново повтори трите спешни задачи, с които трябва да се заеме слwжебният кабинет: стабилизиране на финансовата ситуация, изкарване наяве на истината за състоянието на държавата и подготвяне на честни избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
kofko
преди 11 години
Станишев вече взе да предлага решения?! Да не би да приеме мандата, който ще му предложи Плевнелиев? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Да, да.Много! И к`во се получава? Написаното в 4 и всеки да стиска зъби да влезе в лимита, `щото иначе...брадва. Алоооо, СеРГей, на икономии ли ще ни учиш пак. Колани да стягаме и прочие.`що се пънете изобщо с коментари и идеи. А поне млъкнете, достатъчно е че ви гледаме из нета и ТВ-те.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Демек и тоя дето има доход от 10 хил на месец и той ще ползва преференциите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Айде първо елате на власт пък после давайте *** идеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
Батя
преди 11 години
Ха-ха, много добра, как не.Само че тия със сметки от 300-400 лв. ще станат със сметки 500-600 лв.!*** народ, *** политици, слаба държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 11
mos70
преди 11 години
Идеята е много добра! Но въпреки това- монополите трябва да бъдат ликвидирани!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още