IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 26 февруари

07:30 | 26.02.13 г.
Преглед на печата за 26 февруари

Законите, за които времето на ГЕРБ не стигна
В. „Капитал Daily”

След оставката на правителството на ГЕРБ и отказът на трите най-големи политически сили да съставят кабинет това Народно събрание ще бъде разпуснато в близките дни. Времето, в което ще работят депутатите, обаче е крайно недостатъчно, за да разгледат всички предложени законодателни промени до момента. Така най-вероятно в архива на парламента ще отидат протаканите цял мандат важни проекти на закона за туризма, за предучилищното и училищното образование, както и пакетът нормативни актове, регламентиращи работата на спецслужбите. Предложението за връщане на залите за пушачи и непушачи в заведенията пък трябваше да бъде гласувано от парламента през март.

3 пъти канят за премиер Кристалина
В. „Стандарт”

Еврокомисарят Кристалина Георгиева да стане служебен премиер. Този вариант все повече печели поддръжници. На среща с президента Росен Плевнелиев вчера лидерите на двата синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" също са посочили името на българската еврокомисарка като спасител в кризисното положение. "Това е единственият останал авторитет при сегашната взривоопасна ситуация, който може да поеме служебния кабинет", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. Според него само тя вдъхва доверие, че може да свърши работа. Президентът Росен Плевнелиев бил на същото мнение. Той е разговарял вече три пъти с Кристалина Георгиева, научи "Стандарт". Засега тя е отклонила поканата, но не е отказала.

Удрят и ВиК-то след Енергото
В. „Стандарт”

Всички доставчици на вода в страната ще минат през щателна проверка, която да покаже дали са коректни към клиентите си. Проверката ще бъде извършена от Комисията за защита на потребителите и ще обхване общите условия в договорите на ВиК дружествата с техните абонати. Това каза за "Стандарт" шефът на ведомството Веселин Златев. Ако се установи, че някоя от клаузите на договорите нарушава правата на потребителите, комисията ще издаде предписание за промяната й. Дружеството, допуснало неправомерна клауза в договора, има 30 дни срок, за да направи корекция. Ако не го стори, ще бъде дадено на съд.

При санирането ще се променя и начинът на отопление
В. „Сега”

В разгара на протестите срещу непосилните сметки за ток и парно регионалният министър в оставка Лиляна Павлова обяви, че по европейската програма за саниране семействата ще могат да сменят и начина си на отопление. Така покрай мерките за енергийна ефективност блоковете например ще могат да се вържат към парното или ако желаят, да махнат тръбите изцяло, да бъдат газифицирани и т.н. Около 50% от разходите по санирането се покриват от ОП "Регионално развитие", а останалата половина собствениците трябва да осигурят сами. Вчера финансиране получи първият блок по програмата, който бе и първият подал заявление за участие в началото на септември м.г. 6-етажният панелен блок в кв. "Изток" получава 120 хил. лв. по ОПРР.

Варненският кмет засега не дава оставка
В. „Сега”

Кметът на Варна Кирил Йорданов няма да подава оставка, ще мисли за нея, без да е ясно дали ще я даде. Така могат да се обобщят негови изявления, дадени вчера на извънредна пресконференция в присъствието на 70 общински служители. Йорданов я свика по повод неистовите скандирания на многохилядните варненски митинги да си ходи.

Отпуските във ВМЗ приключиха
В. „Новинар”

Отпуските във ВМЗ-Сопот приключиха. Служителите на фабриката са отново на работа след 12-дневно прекъсване. Хората излязоха в отпуск след настояване на ръководството. Синдикатите на КНСБ в предприятието се надяват отново да се възстанови нормалният работен процес. Напусналите от началото на годината до момента са 480 души, допълниха от синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още