IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевти протестират срещу монополите в търговията с лекарства

Законите да се приемат след задължително съгласуване с пациентските и фармацевтични съсловия, искат от Националната аптечна камара

15:18 | 25.02.13 г. 1
Фармацевти протестират срещу монополите в търговията с лекарства

Представители на Националната аптечна камара от цялата страна се присъединиха към протестите срещу монополите. В призива на камарата към фармацевтите за участие в протестите се посочват всички погрешни и неморални, според фармацевтичната гилдия, ходове на различните правителства в лекарствената политика.

"Да има само една здравна каса - държавната, е държавен монопол! Да има само няколко мощни търговеца на едро с лекарства, е частен монопол! Държавно-частен монопол е държавата да ореже надценките на лекарствата за аптеките, а в същото време да остави фирмите-производители на лекарства да определят сами цените на лекарствата, както сметнат за нужно! Монопол ли е собственикът на завод за лекарства да притежава в същото време и склад за лекарства и вериги от аптеки?!", се посочва в призива, публикуван на сайта на камарата.

Изброяват се и всички погрешни стъпки при различните кабинети от времето на прехода, довели до абсурдите в лекарствената политика у нас и до невъзможността на много социални групи да си осигурят най-адекватното лечение.

От Съсловната организация напомнят, че правителството на НДСВ е наложило ДДС върху лекарствата, а това на СДС е допуснало "всеки хванат от улицата да изпере мръсни пари, като си отвори аптека и си назначи "продавачи с бели престилки" от всякакви професии, без да се иска разрешение от фармацевтичната гилдия".

Фармацевтите заявяват, че правителството на Тройната коалиция е дало право на чуждестранните лекарствени монополи да източват здравната каса през паравана на позитивния лекарствен списък, а кабинетът на ГЕРБ намалил още надценките за българските аптеки, с което директно е подпомогнал разрастването на частните монополи на веригите аптеки, обвързани с производители, търговци на едро, строители на офис-сгради и инвеститори във футбола, като в същото време цените на лекарствата са скочили няколко пъти само за последните дванадесет месеца.

От Националната аптечна камара настояват законите и наредбите за аптеките да се приемат след задължително съгласуване и одобрение на пациентите и аптекарската гилдия.

"Време е не министерствата да ни казват какво трябва да правим, а ние да покажем на министерствата как се прави фармация, лекарствена политика, лекарствоснабдяване, фармацевтични грижи, да покажем какво значи морал в здравеопазването", призовават от аптечната камара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
leonidoff
преди 11 години
"Време е не министерствата да ни казват какво трябва да правим, а ние да покажем на министерствата как се прави фармация, лекарствена политика, лекарствоснабдяване, фармацевтични грижи, да покажем какво значи морал в здравеопазването." Абсолютно невъзможните и абсурдни предложения на част от протестиращите ги приемам, понеже съм наясно, че те са обикновени хора и не са длъжни да са компетентни по икономика и право, но тези тук направо ме отчайват с тези техни предложения. Извинете "магистрите" та след изкарването ви "на светло" от Дянков като ви свърза с НАП преизпълнихте плана на бюджета .. няма никаква причина да ви се дава да участвате в политиката - нито в изпълнителната власт, нито в законодателната. Това е все едно да дадем МЗХ на Асоц. на Зърнопроизводителите или на Свиневъдите. ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още