IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на НЗОК обеща да се преразгледат бюджетите на болниците

Методиката може да се коригира през годината, каза д-р Пламен Цеков, отказва да подава оставка

18:30 | 24.02.13 г.
Шефът на НЗОК обеща да се преразгледат бюджетите на болниците

Новата методика за финансиране на болниците, валидна от началото на годината, която залага прогнозни обеми и бюджети, гарантира, че пари за болниците има и пациентите не трябва да се чувстват застрашени.

Това заяви на пресконференция управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, на която присъства и здравният министър в оставка Десислава Атанасова, съобщава агенция „Фокус”.

Цеков обясни нарастващото недоволство в системата с неразбиране от страна на директорите на някои лечебни заведения. Той посочи, че става въпрос за прогнозни обеми и стартови бюджети, които подлежат на промяна в хода на годината.

Бюжетите на големите болници трябва да бъдат преразгледани и ако се налага, да се коригират, заяви министър Атанасова. По думите й проблемът с орязването на бюджетите е най-сериозен в олемите университетски болници в София.

Управителят на здравната каса посочи, че дефицит на средства има, защото само за една а в столицата са отворили врати 12 нови частни лечебни заведения, а в същото време финансовият ресурс спрямо миналата година, е същият и парите няма откъде да дойдат, ако не се вземат от другите болници. Цеков обеща, че бюджетите ще бъдат преразгледани. Проблемите ще бъдат обсъдени на срещи с шефовете на районните каси, болничните мениджъри и представители на регионалните структури на БЛС, допълни той.

„Не приемам упреците, че залагаме лимити. Напротив – въвеждаме отворена методика, която може да се коригира в хода на годината“, заяви Пламен Цеков. При формирането на прогнозните обеми сме стъпили на добре познати принципи, а новото е само това, че те са вписани в договорите с изпълнителите”, заяви Цеков.

Цекова каза още, че драстични намаления на болнични бюджети няма. Единствената разлика е, че в сегашните прогнозни бюджети не са включени парите от резерва, който ще бъде разблокиран по-нататък през годината, каза той. И тази година се разчита резервът да покрие част от разходите за болнична помощ.

В крайна сметка Пламен Цеков обеща мениджърите на големи болници да имат „директна линия“ с касата и да се решават по-бързо проблемите им.

Д-р Пламен Цеков обяви, че не възнамерява да подава оставка, защото не му е поискана по надлежния ред. Оставката му беше поискана от БЛС, когато бе гласувана и оставката на правителството. „Ако БЛС ми поиска оставката по надлежния ред, тогава можем да я дискутираме и ако не срещам подкрепа от лекарското съсловие, за мен няма смисъл да остана на тази позиция”, каза още д-р Пламен Цеков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още