IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Томислав Дончев няма да участва в служебно правителство

Големият двигател на протестите е нарушеното чувство за справедливост, смята министърът

12:40 | 23.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Дончев:<em>&nbsp;</em>Оставям министерството&nbsp; в отлично състояние - като автомобил в страхотна форма&quot;. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Дончев: Оставям министерството  в отлично състояние - като автомобил в страхотна форма". Снимка: Ройтерс

"Големият двигател на протестите е нарушеното чувство за справедливост, което е трупано 23 години. За съжаление, на нас ни се наложи да платим сметката", заяви министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев пред Нова тв.

Дончев, който трябваше да заеме поста на финансовия министър Симеон Дянков, смята че все още не е дошъл моментът да се отказва от политиката. "Имам отбор, имам кауза, имам и мисия и ще се боря за доверието на българските граждани“. Той обаче заяви, че няма да участва в евентуалния служебен кабинет, който ще бъде сформиран от президента Росен Плевнелиев.

„Исканията на протестиращите с отънелите джобове са напълно справедливи. Някои от тях обаче са и утопични. Идеята гражданите да участват по-дейно в управлението на държавата, като не бъдат само наблюдатели, а част от процеса за вземане на решения, е симпатична", заяви още министър Дончев.

Той  добави още, че подкрепя исканията на протестиращите за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите. Според него обаче времето до следващите избори няма да е достатъчно за осъществяване на тези промени. "Ако някои от най-радикалните искания на протестиращите бъдат изпълнени, това ще ни излезе много скъпо", смята още Дончев.

Дончев, който трябваше да заеме поста на Симеон Дянков, смята че все още не е дошъл моментът да се отказва от политиката.

"Категорично обаче няма да участвам в служебен кабинет. Но през оставащите ми няколко дни като министър ще се опитам да свърша максимално много работа", заяви още Дончев. Според него най-големият успех на Симеон Дянков е запазването на финансовата стабилност на страната. Ако Дончев беше станал финансов министър, той е щял да работи за "успокояване на всички пазари, да търсим възможности политиката по финансова стабилност да има човешко лице", заяви министърът.

Министерството си Дончев оставял в отлично състояние - „като автомобил в страхотна форма, трябва да се намери добър шофьор", каза още Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още