IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И от „Пирогов” искат оставката на шефа на здравната каса*

Ако спазват правилата за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ, от болницата трябва да спрат приема и лечението на пациенти за месеци

10:10 | 22.02.13 г.
И от „Пирогов” искат оставката на шефа на здравната каса*

След като вчера Българкият лекарски съюз поиска оставката на управителя на Националната здравноосигуртелна каса Пламен Цеков, и от „Пирогов” поискаха неговото освобождаване от ръководния пост. Това става ясно от отворено писмо на ръковдството на лечебното заведение до институциите, гражданите и медиите.

От института за спешна помощ са против наложените лимити за обеми и заплащане на медицинските дейности.

„По сега определените правила за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ за 2013 г. „Пирогов” трябваше още на 20 февруари да спре приема и лечението на болни най-малко за следващите три месеца. Въпреки безумните рестриктивни лимити, болницата ще продължи да работи и да приема безотказно пациенти”, се казва в отвореното протестно писмо. 

Там се посочва още, че налагането на лимит за извършване на основните медицински дейности в „Пирогов” е в противоречие с конституционното право на всеки български гражданин за достъп до безотказна здравна помощ в избрано от него здравно заведение. „Абсурдно е единствената университетска болница за спешна медицина в България да бъде ограничавана с обем на дейност при вменени от закона задължения за безотказност на прием и лечение", посочва се още в писмото.

От медицинския институт предупреждават, че ако този "безотговорен административен акт на ограничение на свободния избор и достъп на пациентите до спешна медицинска помощ стане факт, ще се налице ограничения и невъзможност за диагностика и лечение на спешно болни пациенти, особено деца с нужда от високоспециализирани дейности, които могат да бъдат извършени единствено в „Пирогов”.

"Ще възникнат конфликти между пациенти и медици, ще се наложи 40% съкращение на персонал и поставяне на лечебното заведение в унизително положение, с невъзможност да извършва своите функции", пишат от лечебното заведение.

Затова от „Пирогов” се обявяват за незабавна оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков и целия Надзорен съвет на здравноосигурителната каса. От болницата настояват още за премахване на лимитите на спешната болница, както и за ясни гаранции, че извършената медицинска дейност ще им бъде заплатена в пълен обем, минимум запазвайки параметрите от 2012 г.

И бургаските болници не са съгласни с орязването на парите за медицински дейности от касата. Сдружението на бургаските болници категорично възразява на определения годишен прогнозен обем на дейност и стойност за клиничните пътеки за 2013 година.

В сдружението влизат "МБАЛ-Бургас" АД, "Лайф хоспитал"-Бургас, МБАЛ "Дева Мария" и "МБАЛ д-р Маджуров". Те са подготвили възражение до здравната каса, в което заявяват, че с определения обем дейност за 2013 те трябва да работят с 40 процента от капацитета си.

"Няма нормално предприятие, което да работи с 40 процента от капацитета си и то да оцелее. Определеният обем дейност за болниците е в противоречие с редица нормативни актове", се казва в подготвеното възражението. "Ограничава се конституционно заложеното право за избор на пациента и се създава невъзможност за поддържане на спешност. Това неминуемо ще доведе до съкращаване на персонал, невъзможност за спазване на медицинските стандарти, от което следва прекратяване на договора по определени клинични пътеки. Освен това се отблъскват младите специализанти и в крайна сметка може да се спре дейността на болниците".

* Допълнена с позицията на Сдружение на бургаските болници

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:16 | 25.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още