IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Economist: Борисов ще се опита да си върне изгубената обществена подкрепа

Изданието отбелязва, че бившият финансов министър Симеон Дянков е уважаван от колегите си в чужбина, но непопулярен в страната заради политиката на икономии

20:19 | 21.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът в оставка Бойко Борисов, 21 февруари 2013 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Премиерът в оставка Бойко Борисов, 21 февруари 2013 г. Снимка: Ройтерс

Ден преди да подаде оставка премиерът Бойко Борисов обеща "да се бори докрай", пише в коментар британското списание Economist, като уточнява, че   българският премиер е подал оставка след  улични протести.

Изданието отбелязва, че протестите първоначално са били срещу цените на електричеството, но после са прераснали в антиправителствен бунт.

Той се надяваше да успокои протестиращите, като уволни финансовия министър Симеон Дянков, уважаван от колегите си в чужбина, но непопулярен в страната заради политиката на строги бюджетни икономии, пише Economist и добавя, че Дянков е намалил бюджетния дефицит от 2% през 2011 г. до 0,5% от брутния вътрешен продукт на страната (БВП), един от най-ниските в Европа.

Заради големите съкращения на заплати и пенсии обаче българите обедняха още повече, пише Economist, отбелязвайки, че 22,3% от населението на България живее под границата на бедността.

Оставката на Борисов изненада опозицията и социалистите нямаха готов кандидат за премиер, продължава списанието.

Най-вероятно президентът Росен Плевнелиев ще предложи парламентарните избори да се изтеглят по-рано - за април или май, а дотогава ще назначи служебно правителство. Накрая Economist посочва, че Борисов няма да участва в служебно правителство и сега вероятно ще работи, за да си върне политическата подкрепа, която изгуби през последните няколко седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още