IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гарабед Минасян: Настъпват трудни моменти, инвестициите ще се свият

Новото правителство трябва да се заеме с новите стари проблеми - да вкара в ред институциите и да реформира чувствителните сфери

10:32 | 22.02.13 г. 2
Гарабед Минасян: Настъпват трудни моменти, инвестициите ще се свият

Допълнително забавяне на инвестиционната активност в страната очаква проф. Гарабед Минасян от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките (БАН).

„Настъпват трудни моменти, когато обикновено инвестиционната активност се свива. Инвеститорите са страхливи и предпочитат да изчакат. Перспективите пред икономическата динамика не са добри“, коментира проф. Минасян пред Investor.bg.

По думите му ситуацията е показателна и е нужно политиците да си извадят някои поуки и уроци. Според него обаче има нещо положително в цялата ситуация - „позаспалият български народ започна да чувства, че нещо не е добре и се зараждат неблагополучия в Народното събрание“.

„По отношение на икономиката и финансите в парламента нямаше сериозни представители, които да разбират от материята и да са коректив, а всички послушно гласуваха“, коментира икономистът.

„Обществото още не е узряло съвсем за този процес, но трябва да намери начин да контролира избраниците си. В последно време Народното събрание не беше и цирк, там цареше пълен хаос под благовидното наименование „лобистки интереси“, каза още той.

Основните задачи на бъдещото правителство са същите, каквито бяха и досега, подчерта проф. Минасян. Той обаче предупреди, че не е възможно да има лесни решения на трудни задачи, както и че възможностите за реформи не се крият само във фиска.

От първостепенна важност е да се постигне ред в институциите, което е трудно постижимо, защото в тях са концентрирани много и различни интереси, коментира експертът. Необходимо е също така да се работи върху качествено законодателство, което да се спазва от изпълнителната власт, както и върху реформи в секторите на здравеопазването и образованието и в социалната сфера.

Сред най-важните проблеми, които трябва да се адресират, са корупцията и социалното разслоение, което е най-сериозното в Европа, по думите на икономиста. „Социалното разслоение е полезно, но в определена степен. Когато е високо, то поражда чувство за несправедливост и оттам – социално напрежение“, посочи той.

По думите му икономически растеж без отчитането на степента на социалното разслоение е невъзможен. „При социализма изоставащите се избутваха и висяха на врата на тези, които се движеха по-напред. Капитализмът дава възможност за прогрес на всички, които имат способността да вървят бързо. Ако обаче изоставащите се увеличат прекомерно – картината няма да бъде добра“, заключи проф. Минасян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още