IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залезът на един от най-колоритните политици

Как чуждите издания коментират отставката на Бойко Борисов и правителството

09:33 | 21.02.13 г. 7
Залезът на един от най-колоритните политици

Министър-председателят на България Бойко Борисов подаде оставката на правителството след масови протести срещу повишаването на цените на електричеството, корупцията и влошаването на жизнения стандарт, пише в. "Ню Йорк таймс".

Въпреки че разумната фискална политика на правителството помогна на страната да не изпадне в нужда от международно спасяване като Унгария и Румъния, увеличаването на безработицата и слабият растеж заедно със замразяването на заплатите и пенсиите и увеличаването на данъците мобилизираха все по-недоволната средна класа, отбелязва изданието.

Оставката на Борисов може да е сигнал за политическия залез на една от най-колоритните политически фигури в България.

Бившият инструктор по карате, бодигард, пожарникар и кмет на София някога беше смятан за толкова непобедим, че българите го наричаха "Батман", изтъква вестникът.

Някои хора бяха доволни от оставката на Борисов, но мнозина останаха песимистично настроени. Като се има предвид тежката икономическа ситуация, малцина изразиха увереност, че управляващите или опозицията ще успеят да решат проблемите на хората, посочва в. "Вашингтон пост".

Изненадващата оставка на правителството оставя най-бедната страна в Европейския съюз в тежка политическа ситуация и може да доведе до предсрочни избори, пише британският в. "Дейли телеграф".

Анализаторите са разделени по въпроса доколко разумен е бил този ход на българския премиер. Някои смятат, че оставката му ще помогне за успокояване на обстановката и ще подобри шансовете на неговата партия ГЕРБ на изборите. Други прогнозират, че уличните протести ще продължат, отбелязва в. "Айриш таймс".

След оставката на правителството планираните за юли избори може да бъдат изтеглени по-рано. Дотогава България вероятно ще бъде управлявана от служебен кабинет, в който Борисов и неговата партия не искат да участват. Това не е изненадващо, защото който поеме управлението на страната в сегашната ситуация, ще загуби, коментира германският "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Правителството в България подава оставка под натиска на улицата, пише в заглавие френският седмичник "Нувел обсерватьор". Изданието припомня "десетдневните демонстрации срещу бедността в България, съпроводени понякога с насилие".

"Фитилът бе подпален от януарските сметки за ток, скочили двойно спрямо предходния месец", се казва в статията.

Според проучване на "Алфа рисърч" в големите градове 50 на сто от българите одобряват оставката на кабинета, а 47 процента са против - главно симпатизанти на десноцентристката правителствена партия ГЕРБ, посочва "Нувел обсерватьор". Седмичникът очаква оспорвани предсрочни избори. По данни от същата анкета 66 на сто от българските граждани са готови да гласуват, 20 процента няма да дойдат пред урните, а останалите се колебаят.

Последна актуализация: 06:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
За съжаление като че ли си прав...Докъде я докарахме - да не можем да намерим алтернатива на толкова некомпетентно и некадърно управление...Не съм съгласен обаче, че няма по-умни от тея...(няма да ги обиждам, за умрелите само хубаво или нищо). Има умни, но за съжаление в тая страна като че ли простаците са все на мода - в това отношение наистина настоящия ни бивш премиер няма алтернатива...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
RedBot
преди 11 години
За съжаление истинска демокрация може да има само в богати държави, като Швейцария например. Ние сме на светлинни години, а и в обозримо бъдеще няма да се доближим кой знае колко до това ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
melon
преди 11 години
Ми то на Бате Бойко за сега няма алтернатива. Уви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
diado mrass
преди 11 години
Не стана и ясно какво си говориха с Путин, но залеза е само блян за залязващи партии. Всъщност това е изгрев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
mrvip
преди 11 години
Любопитно как на руските медии все АЕЦ-а им е в устата и дори пишат глупости като "внос на ток от Турция".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Батко Пешо
преди 11 години
Не бързайте.Като минат изборите ще знаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Батко Пешо
преди 11 години
Не бързайте.Като минат изборите ще знаем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още