IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите дебатират оставката, Борисов отсъства

Спорът за или против Велико народно събрание доминира днешните дискусии, залата е полупразна

09:36 | 21.02.13 г. 3
<p>
	Кабинетът си отива. Снимка: БТА</p>

Кабинетът си отива. Снимка: БТА

Точно в 9 часа тази сутрин започна заседанието на Народното събрание с точка 1 - одобрението на оставката на правителството на Бойко Борисов.

В залата присъстват повечето министри, но не и премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков. Местата си в парламента заеха вицепремиерът Цветан Цветанов, министърът на икономиката Делян Добрев, министъра на външните работи Николай Младенов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, социалният министър Тотю Младенов, правосъдният министър Диана Ковачева, министърът на културата Вежди Рашидов, земеделският Мирослав Найденов и министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев. С малко закъснение в залата влезе и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. 

С почти треперещ глас председателят на Народното събрание Цецка Цачева изчете писмото, с което Борисов подаде своята оставка. „Министър-председателят на Република България Бойко Борисов заявява следното: "Уважаема госпожо председател, уважаеми госпожи и господа народни представители. На основание член 111, ал. 1, точка 2 от Конституцията на Република България подавам оставката на ръководения от мен Министерски съвет, избран с решение на 41-ото Народно събрание от 27 юли 2009 година. В съответствие с член 111, алинея 3 от Конституцията ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната".

По искане на Петър Курумбашев от "Коалиция за България" депутатите гласуваха  в залата да бъдат поканени „един малък и един голям отсъстващ“. „Да поканим да присъстват Бойко Борисов и Симеон Дянков, за когото не знам дали си е подал оставката. Редно е, като обсъждаме в залата оставката на премиера, той да присъства в залата. Редно е, когато се предава властта, в залата да присъства премиерът“, коментира той.

Това искане обаче не беше прието - при гласували 198 депутати, 89 бяха "за", 97 "против", а 19 се въздържаха.

За трети път протести свалят правителството – научихме се да сваляме власт, която посяга на правата и свободите на обществото, коментира преди гласуването на оставката на правителството Иван Костов.

Той коментира, че Велико народно събрание е искано от хората, но то няма да оправи ситуацията, нито ще открие нови работни места, нито ще увеличи доходите. За промяна в Конституцията трябва първо консенсус, референдум и едва тогава – промяна в устройството.

За независимия депутат Кирил Гумнеров Велико народно събрание е нужно, за да промени правилата на политическата игра. Ако няма ВНС, ако правилата, по които се движи политическия живот останат същите, това означава, че нищо няма да се промени.

Хората искат едно – искат промяна. На базата на тази промяна може да се тръгне към увеличаване на доходите и тази промяна може да стане с ВНС. то ще гарантира, че старите муцуни, които управляват от 20 години и създадоха това статукво, няма да бъдат тук и да играят своите мръсни политически и икономически игрички, заяви Гумнеров.

Корман Исмаилов изрази апел към мнозинството народно представители за сформиране на конституционно мнозинство от две трети за свикване на ВНС и приемане на нова Конституция, която да даде възможност за кардинално реформиране на законодателната и президентската  институции, изпълнителната и съдебната власт, регулаторните органи.

„Тази оставка беше предизвикана от протестите на улицата. Те бяха разбрани правилно и оставката беше представена пред нас в НС. Но има някои неща, които не разбрахме – защо хората са на улицата. Те са на улицата, защото статуквото не ги удовлетворява. Те са бедни и това е една малка капка, която преля чашата“, заяви Тодор Великов от РЗС.

„Най-големият проблем е липсата на доходи, защото няма икономика. Ние не разбрахме, че с тази оставка и с бързо отиване на избори помагаме да се възпроизведе статуквото. Даваме шанс изборите да се спечелят от ези, които са винаги готови за тях. Не трябва да се приема, че хората протестират срещу това Народно събрание. Хората искат да не бъдат лъгани“, смята Великов.

Снимки от дебатите и протеста в защита на кабинета вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още