IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поредна вечер на протести в цялата страна*

Поддръжници и противници на управлението излязоха на улицата

18:53 | 20.02.13 г. 6
<p>
	Противници и поддръжници на управлението излязоха на улицата днес. <em>Снимка: БТА</em></p>

Противници и поддръжници на управлението излязоха на улицата днес. Снимка: БТА

Оркестър на партиите свири на протеста в Хасково тази вечер, предаде кореспондент на Dnes.bg. Близо 300 души, събрали се на централния площад, с викове "У-у-у" и освиркване показаха, че не искат нито една от съществуващите партии в България да ги управлява. Недоволните гласуваха текст от 7 точки, разпратени на национално ниво, и се обявиха "за" промяна, ново Велико народно събрание и нова Конституция.

Протестиращите в Стара Загора също поискаха свикването на Велико народно събрание. Протестиращите издигнаха плакати "Народът иска мажоритарни избори" и "Стига на монополите в България". 

Във Враца днес хората се събраха пред сградата на местната Топлофикация и запалиха сметките си за парно, предаде БТА. Протестиращите повториха исканията си към топлофикационното дружество за премахване на таксата за преминаване на тръбите през частните им имоти, индивидуални договори с възможност за 
прекратяване в едномесечен срок и реално отчитане на изразходваната топлоенергия.

Хората в Бургас отново излязоха на протест пред сградата на електроразпределителното дружество. Те 
осъдиха насилието в столицата снощи и апелираха да не се стига до подобни ситуации днес в крайморския град. 

В Кюстендил и тази вечер се събраха на протест на централния площад в града. Протестиращите успяха да изберат координационен съвет от деветима души, които да отговарят за организацията на следващите действия. Съветът ще има право да представлява протестиращите кюстендилци пред институциите. Координационният съвет, освен исканията на национално ниво, ще оформи и местни искания, свързани най-вече с намаляване цената на питейната вода, както и с други проблеми, предаде агенция Фокус.

В Благоевград оискаха освен смяна на политическия модел на управлението и оттегляне на партиите, участвали във властта през последните 23 години. От трибуната прозвучаха призиви главният прокурор да направи
пълно разследване на всички правителства от периода на прехода, включително и на последното.

За четвърти пореден ден в Монтана протестираха срещу монополите и тежкото социално положение в страната, предаде БТА. Протестиращите преминаха в шествие по централните улици на града, като спряха пред сградите на ВиК и областната управа и стигнаха до сградата на електроразпределителното дружество. За пореден път протестиращите поискаха национализация на електроразпределителните дружества и намаление на цената на тока.

Участници в протестния митинг в Плевен заявиха тази вечер, че ще продължават борбата си срещу всички монополи в страната. Бяха посочени искания не само към електроразпределителните дружества, а към "Топлофикация", "ВиК" и мобилните оператори, банки и съдии-изпълнители.

Протестът във Велико Търново започна с минута мълчание за двамата самозапалили се мъже в последните дни. Протестиращите разпиляха жълти стотинки на тротоара пред сградата на електроразпределителното дружество, като заявиха, че няма да работят за жълти стотинки, а да заплащат непосилно високи сметки за ток.

Организаторите на протеста заявиха, че оставката на правителството на Бойко Борисов е акт, с който се опитват да тушират недоволството. Според тях оставката е бягство от отговорност на правителство и парламент. Те припомниха своите искания - премахване на енергоразпределителните дружества и национализация с пряк граждански контрол.

* Актуализирано към 21.55 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
Аз предлагам, както в древна Гърция, родината на демокрацията, двете групи - привържениците и противниците на Бойко - да си организират еднин масов въргал. Победител логично ще е по-многобройният. На това му викам аз пряка демокрация в най-чистия й вид, защото няма манипулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
FINTA
преди 11 години
Що да се ограничаваме с 2, нека бъдат 20 млд. и то в евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
Jay Gould
преди 11 години
Бойко излиза от властта с 2 млрд. лв. http://***.pik.bg/bojko-izliza-ot-vlastta-s-2-mlrd-leva/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
energetik
преди 11 години
До stanislavrМного просто, на власт ще дойде ДПС, щото техните хора със сигурност ще гласуват. И с 10% да е гласуването, пак е легитимно. В САЩ например редовно гласуват под 50% от гласоподавателите. А да се вземе власт без избори - това е вече друга тема. Може и да е за добро, но като начало ще ни изхвърлят от ЕС. За това пък ще влезем в ОНД - добра перспектива, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 11 години
В София протести нямаше! Имаше една група пущове, които разнасяха няколко туби с бира по улиците и не беха съвсем наясно къде точно искат да отидат и какво искат да направят там...Без водачи, без идеи така става! Де го българския Ципрас...? хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
stanislavr
преди 11 години
А какво би станало ако 90% от хората не отидат да гласуват на следващите избори?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още