IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата проверява сигнал на Яне Янев за енергийната мафия

Сигналът съдържа твърдения за незаконосъобразни действия на прокурори при прекратяването на досъдебно производство, водено срещу длъжностни лица от НЕК

17:44 | 20.02.13 г.
Прокуратурата проверява сигнал на Яне Янев за енергийната мафия

Прокуратурата извършва две проверки по сигнал на Яне Янев във връзка с енергийната мафия, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение.

На 11 февруари 2013 година до главния прокурор е внесен сигнал от председателя на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата.

Сигналът съдържа твърдения за незаконосъобразни действия на прокурори при разследването и прекратяването на досъдебно производство, водено срещу длъжностни лица от „НЕК“ ЕАД, както и твърдения за допуснати нарушения при разпределението на прокурорските преписки.

След внасянето на сигнала са разпоредени служебна проверка относно законосъобразността на прокурорските актове и дисциплинарна проверка, свързана със спазване на принципа на случаен избор на наблюдаващ прокурор.

Твърденията в медиите за незаконосъобразни действия на заместника на главния прокурор Галина Тонева също се проверяват в хода на дисциплинарната проверка, уточняват от прокуратурата.

Обвиненията в медиите са, че зам.-главният прокурор Галина Тонева е опънала чадър над енергийната мафия. Според публикация 12 дела за огромни далавери в сектора са били прекратени. Имало и няколко преписки, присъединени към въпросните дела. Почти всички са срещу НЕК, но има и срещу ТЕЦ „Марица-изток 2”, Мини „Марица-изток”, БЕХ, ДКЕВР, МИЕТ.

Преписките са част от гигантска корупционна схема, посочена от антикорупционната комисия, срещу тримата прокурори – Георги Тафров, Христо Граматиков и Стойчо Ненков. Самата Тонева обясни пред журналисти, че действително е подписвала заповед на бланка на главния прокурор и затова е получила разрешение лично от него – тогава Борис Велчев. Така тя опроверга информацията, че е иззела функциите му, съобщава bTV.

Тонева бе категорична, че не е нарушила случайния принцип за разпределение на делата, а ги е препратила на екип на прокурори. Тя уточни, че не става въпрос за 12 дела, а за 12 области в енергетиката, по които има около 20 дела. По тях работят двама прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП).

Тонева призна, че някои от тях може да се прекратени, но със сигурност не всичките, и тъй като разследванията в тази област са трудни, по голяма част от тях все още се работи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още