IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК: Оставката на Борисов е част от демократичните процеси

Регулаторите имат право да отнемат лицензи при определени обстоятелства, е позицията на ЕК относно ситуацията с ЧЕЗ

15:11 | 20.02.13 г. 1
ЕК: Оставката на Борисов е част от демократичните процеси

Не можем да коментираме оставката на премиера Бойко Борисов – това е демократичен процес, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен в традиционния обеден брифинг на комисията в Брюксел. „Народното събрание трябва да определи следващите стъпки“, обясни още тя.

Доверяваме се изцяло на демократичния процес в страната и тя може да поддържа сигурността, допълни още Хансен, помолена да коментира насилието по време на протестите от изминалата нощ.

Тема в днешната пресконференция в Брюксел беше и процедурата за лиценза на ЧЕЗ. От ЕК обаче коментираха, че нямат достатъчно информация за започнатите действия, но беше уточнено, че всеки регулатор в страните от ЕС има право да проверява и анализира действията на компании, както и да оттегля лицензи при определени условия, ако те са налице.

Преди дни от ЕК направиха и коментар по отношение на цените на електричеството в България. Говорителят на Гюнтер Йотингер Марлене Холцнер обясни, че енергийният комисар е предупредил за сериозните последици от високите цени – не само за домакинствата, но и за индустрията. „По отношение на цените в България направихме анализ на сметките за домакинствата и заключението ни е, че енергийният пазар не е либерализиран напълно и това влияе на цената“, е позицията на ЕК.

Холцнер обясни още, че цените за т.нар. „защитени потребители“ трябва да се определят на пазарен принцип, а не пазарно. Защитени потребители са домакинствата и малките и средни предприятия, които нямат възможността да излязат на свободния пазар за енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
lipov
преди 11 години
според мен, тепърва ще излизат доказателства... и правителството е на мешано и за това бързо си подаде оставката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още