IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оставката на Борисов – бягане от отговорност или адекватна реакция на протеста?

Според някои логичен ход, според други - паническа реакция

10:15 | 20.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оставката на Борисов – бягане от отговорност или адекватна реакция на протеста?


Първан Симеонов, Галъп Интернешънъл

Решението на Бойко Борисов да подаде оставка изглежда като политически полезен ход, коментира пред Investor.bg Първан Симеонов от Галъп.

“Сметката е проста – или бързо се разтоварваш от отговорността, за да съхраниш някакъв политически капитал, или агонизираш по-дълго и носиш и отговорността за ситуацията в момента. ГЕРБ се надява да съхрани политически капитал за изборите, но партията няма да бъде вече същата”, каза той.

“Ако вземем пример от развитите демокрации, политическа отговорност не се носи по този начин, а се правят опити да се водят преговори с протестиращите, да се постигат компромиси, дори да се налага твърда воля”, посочи още Симеонов.

Оттук насетне е интересно какво ще направят партиите. Единият вариант е за стихийни радикални алтернативи, който е неправилен. Другият е да се премине към експертно програмно управление, но то трябва ясно да каже на хората, че лесни и бързи решения няма, коментира той.

“В момента има радикални леви искания, а на страната са й нужни десни мерки, преструктуриране на тромави и неефективни сектори, болезнени промени в социалната и здравната сфери, които няма да доведат незабавно до щастлив живот”, каза Симеонов.

Що се отнася до предсрочните избори, ДПС като партия има най-голям интерес, те са винаги готови. БСП няма интерес от предсрочни избори в момента, защото протестите са по-леви от тях, смята Първан Симеонов.

Д-р Митко Василев, Управител на Германско-българската индустриално-търговска камара 

Всяка една дестабилизация няма да се отрази добре на бизнеса и икономиката. Предстои неясна ситуация, ситуация на предизборни страсти и се опасявам, че много от проблемите няма да бъдат решени. Надявам се все пак разумът да надделее и да се намери бързо решение, с което да бъдат успокоени и чуждестранните инвеститори.

Юлий Павлов, директор на Център за анализи и маркетинг

Eдна оставка няма да реши проблемите. Не беше редно да се подава оставка под натиска на едно малцинство от стотина хиляди души. Никой не печели от тази ситуация. Виждали сме много по-големи протести в други държави, които не водят до оставки.

Има процедура за провеждането на предсрочни избори и най-ранната възможност е края на април – началото на май. Струва ли си да се изтеглят месец-два по-рано и да работи правителство, което няма контрол от парламента?

Сегашната ситуация няма нищо общо с финансовия срив от 1997 г., когато инфлацията беше изключително висока, а пенсиите и заплатите достигнаха 4 долара.

Румяна Коларова, политолог

Аз бях изненадана, това е политически безотговорен ход. Дори и да прави популярни мерки обаче, правителството на Борисов щеше да бъде в агония. Борисов предпочете да се хвърли в сферата на безотговорността и да потърси отново любовта на хората, което предполагат хората.

Предизборният период не е период на политическо действие и управление, тогава всички обещават. Очакваме решението за състава на служебния кабинет, защото президентът на ГЕРБ няма да вземе решение, което не е консултирано с ръководството на ГЕРБ.

ГЕРБ са най-голямата парламентарно представена партия. Политически отговорно е новият кабинет да се оглави от Бойко Борисов, но неговата функция оттук насетне ще бъде да се среща с хората и да се здрависва с тях. По-скоро ще бъде оглавен от служебно лице.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
политолози, социолози, "икономисти" и интелектуалци са също част от компрометирания елит! Дори и да не са крадци са зомбита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
haqan
преди 11 години
ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НОВА КОНСТИТУЦИЯНЕ НА ПАРТИИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ОТ СТАТУКВОТО ПЪРВАТА И ЕДИНСТВЕНА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА Е ПРЕМАХВАНЕТО НА ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ КАТО НАЧИН ЗА ПРОМЯНА НА КОНСТИТУЦИЯТА А САМО ОБИКНОВЕНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ДА Я ПРОМЕНЯ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още