IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ се замечта токът от АЕЦ "Козлодуй" да намали сметките за ток

Обещаните 8% намаление ще дойдат от включването на цялата енергия от ядрената централа в енергийния микс, обясни депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев

08:59 | 20.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ се замечта токът от АЕЦ "Козлодуй" да намали сметките за ток

Включването на електроенергията от АЕЦ "Козлодуй" ще бъда в основата на понижаването на сметките, обещано от премиера Бойко Борисов във вторник (19 февруари).

От 1 март ще бъде включена до 90% от енергията, произвеждана от ядрената централа, обясни зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев в ефира на БНР. Това ще намали цената с 8 на сто.

От 1 юли ще може да има и още едно намаление, когато в енергийния микс започне да влиза цялата енергия, произвеждана от АЕЦ "Козлодуй". С какъв процент ще бъде намалението тогава е въпрос на изчисления, обясни още Главчев.

Според него включването на ядрената централа изцяло в енергийния микс не е направено досега защото е имало дългосрочни договори и при предсрочното им прекратяване е трябвало да бъдат плащани неустойки. 

Понижение на цените идва и от намаляването на технологичните разходи - от 15% на 10%, допълни още той.

Според мнението на бившия енергиен министър Трайчо Трайков обаче включването на АЕЦ "Козлодуй" в енергийния микс ще бъде сериозен удар върху икономиката на страната. 

Главчев коментира още и въпроса за процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. Според него тя ще отнеме около 14 дни, но срокът може да бъде по-дълъг, ако има обжалване на решението от страна на чешката компания.

По-късно днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще обяви стъпките по изпълнението на решението за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още