IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политици: Оставката на Дянков не стига, нужна е смяна на кабинета*

Опозицията призовава за оставка на цялото правителство и спешни икономически реформи

13:25 | 18.02.13 г. 5
Автор - снимка
Създател
Политици: Оставката на Дянков не стига, нужна е смяна на кабинета*

Лидерът на НДСВ Христина Христова също смята, че има нужда от смяна на управлението и либерализация на пазара, както и равенство на всички пред закона. „Ако безумието национализация се случи, ще се зачеркнем от картата на демократичните държави и ще си причиним невиждана бедност“, смятат от партията.

Страната върви бързо към предсрочни избори, коментира и зам.-председателят на парламентарната група на "Коалиция за България" Михаил Миков. "Това е обективен процес - веднъж заради исканията на хората, заради мизерията и бедността, заради исканията за друга  политика, а втори път - от неспособността на управляващите да реализират адекватно конституционната рамка в тази ситуация", добави той.

Румен Петков от БСП също коментира, че премиерът трябва да подаде оставка. „В случая цялата отговорност е на министър-председателя. Провалите, които той реализира в тези три години и половина избуяха в последния месец. Истината за управлението лъсна. Правителството трябва да си ходи днес и веднага и да освободи България от себе си в навечерието на Трети март“, коментира Пеков пред агенция „Фокус“.

Антон Кутев от левицата определи рокадата като очаквана, но недостатъчна, за да реши проблемите, които имат управляващите. „Хората протестират, защото живеят лошо. Оставката на Дянков 5 месеца преди изборите просто не им решава проблемите. Ако отстраняването на Дянков беше дошло преди съставянето на последния бюджет, може би щеше да има някакъв резултат. А между другото е възможно и протестите да не бяха такива, ако Дянков си беше подал оставката преди последния бюджет“, коментира Кутев, цитиран от БНР.

Според депутата от "Коалиция за България" Мая Манолова оставката на Симеон Дянков вероятно е една от най-скъпите жертви, които може да направи ГЕРБ. Според нея обаче е късно за такава стъпка, защото хората вече са поискали оставката на цялото правителство.

"Тази оставка не решава нещата. Очевидно управлението е неспособно да се справи с проблемите, които създаде, то е неадекватно и не предлага решения", каза на пресконференция в Кюстендил Манолова, цитирана от БТА. По думите й БСП предлага незабавна оставка на правителството, консултации между политическите сили и предсрочни парламентарни избори, тъй като кредитът на доверие към това управление е изчерпан.

Коментарът си по повод оставката на министъра на финансите Симеон Дянков даде пред Investor.bg и политикът Николай Василев (бивш министър от кабинета "Сакскобурготски"). Той многократно изрази изненадата си от оставката на Дянков, като заяви, „не никога не е очаквал подобно стичане на обстоятелствата“.

Василев окачестви резултатите от работата на Дянков, като „по-скоро положителни“. Подкрепи тезата си, като изтъкна всички постигнати положителни политически ходове и техните резултати от страна на финансовия министър.  По думите с работата си Дянков доказа себе си, като единственият истински реформатор в кабинета „Борисов“ и единственият „разумен глас“, който водеше към стабилност.

„Той не фалира държавата във времена на световна икономическа криза, запази валутния борд, задържа нивата на бюджетните разходи в разумно ниски граници, емитира успешно новите български облигации. Освен това беше единственият истински реформатор в този кабинет – дори се опита да въведе реформи в ресори, за които не отговаряше. Дянков се опита да въведе конструктивни промени в Българска академия на науките (БАН), както и частично в пенсионната система“, посочи Василев.

Все пак той направи коментар и на други политически и чисто финансови ходове от страна на Дянков, на които даде негативна оценка.

„Не намирам за правилна частичната национализация на частните пенсионни фондове, въвеждането на данъка върху доходите от лихви. Освен това опитът му да изхарчи сребърният фонд също беше неуместен. Дянков на два пъти актуализира бюджета – и през 2009 г. и през 2010 г., освен това през всичките години, в които бе част от кабинета „Борисов“, допусна бюджетен дефицит“, аргументира се Василев.

По повод предложението на поста на Дянков „да седне“ министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев, той заяви, че „дейността на Дончев го е доказала, като професионалист, който разбира от работата си“.

Парламентарната група на ГЕРБ изразява солидарност към промените в кабинета, стана ясно на специален брифинг в парламента, съобщава БНР. Депутатите ще подкрепят направените предложения за смени в правителството, обяви депутатът Александър Ненков.

Премиерът е в пълното си право да предложи кадрови промени в кабинета си и кандидатурата на Томислав Дончев за финансов министър е оправдана, казаха от ГЕРБ и посочиха, че Дончев е доказал своя професионализъм и по усвояването на еврофондовете, които са били замразени в мандата на тройната коалиция.

Оставката на Симеон Дянков е негово лично волеизявление, казаха още от ГЕРБ. Мотивите са лично негови, добави депутатът Димитър Главчев. Той изрази категоричност, че няма да се оправдаят очакванията да се чуе нещо негативно срещу Симеон Дянков от ПГ на ГЕРБ.

Предсрочни избори, четири месеца преди парламентарните, са неоснователни, казаха от ГЕРБ и повториха позицията си, че в областта на енергетиката проблемите са заложени от предишните управляващи.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров повтори позицията на партията за оставка на цялото правителство и сформиране на служебен кабинет на българския национален интерес, в който да влязат експерти и представители на протестиращите. Сидеров обяви, че започва подписка за национален референдум с четири въпроса.

Националистите искат хората да отговорят да станат ли електроразпределителните дружества държавна собственост, неподлежаща на приватизиране и концесиониране, да станат ли златото, другите редки метали, нефтът и газът изключителна държавна собственост, да се индексират ли всяка година българските доходи и да се изравняват със средноевропейските и да се огласят ли договорите по всички приватизационни сделки след 1990 година.

"Атака" е внесла днес заявлението за Инициативния комитет и началото на подписката в деловодството на парламента. 

* Допълнена с позицията на "Атака" за нов референдум и с позицията на ГЕРБ към 16.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
Борса
преди 11 години
Дали БСП ни заведоха в ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 8
JasonBourne
преди 11 години
До ЕС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
ganeta_69
преди 11 години
БСП ПРЕДИ ГОДИНИ ДО КЪДЕ ДОВЕДОХА БЪЛГАРИЯ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 14
Императорът
преди 11 години
Точно така - оставка на цялото правителство, довело Отечеството ни до национална катастрофа, предсрочни избори и съд за бойкоборисов и цялата му хунта !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още