IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 18 февруари

07:54 | 18.02.13 г.
Преглед на печата за 18 февруари

Кандидатите за последния мултиплекс остават два

в. Капитал Daily 

Само две компании купиха книжа за участие в конкурса, обявен от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за изграждане на последния седми мултиплекс. Това са "Ди Ви Би Ти" и "Булсатком", съобщиха от регулатора след изтичане на срока за покупката. От надпреварата се е отказало третото дружество - "Динамикс". Заради заявения интерес и поради факта, че кандидатите са повече от един, КРС обяви конкурсна процедура. 

"Булсатком" е практически най-големият доставчик на телевизионен сигнал в България, по неофициални данни с дял от около 35% от пазара като брой абонати. Фирмата нашумя с това, че взе лиценз за четвърти мобилен оператор от КРС и обяви проект за изстрелване на свой собствен спътник.

Бунт, изгасен с милиард

в. Капитал Daily

Вече е сигурно - това правителство най мрази стачките и под заплахи за протест е готово на всичко. Дори спешно да намери 1 млрд. лв. Поредният пример е от петък, когато управляващите решиха спешно да натоварят държавата с нов дълг, за да платят на зърнопроизводителите близо 1 млрд. лв. субсидии. Решението дойде, след като седмици наред представители на правителството твърдяха, че заради опазване на финансовата стабилност и изтънелия фискален резерв европлащанията ще станат през пролетта.

От една страна, сега министрите спазват свое старо обещание за ранно изплащане на субсидиите. Но от друга - товарят държавата (разбирай всички данъкоплатци) с 800 млн. лв. нови ДЦК, които заради големия размер на емисията и спешното пласиране, ще доведат до непредвиден лихвен разход. За земеделците преговорите донесоха дори бонус - те могат да получат не само субсидии, но и други облекчения - да не се затяга режимът на плащане на ДДС и да не монтират уреди за меренето на горива. При това не е сигурно, че няма да протестират.

Карт бланш за продажбата на БДЖ

в. Стандарт

Процесът на приватизация на "БДЖ-Товарни превози" няма да бъде блокиран. Това заяви специално за "Стандарт" министърът на транспорта Ивайло Московски.

Току-що се върнах от Германия, където се срещнах с държавната банка KfW - кредитор на БДЖ по сделките за покупка на 50 мотриси "Сименс", обясни Московски. Провеждаме срещи и с останалите кредитори, които заведоха искове срещу "БДЖ холдинг", собственик на "БДЖ-Товарни превози", каза Московски. Ще направим всичко необходимо приватизацията да приключи в определения срок, категоричен бе Московски.

България на тезгяха

в. Стандарт

20 години след като бе даден старт на приватизацията у нас – през 1993 г., оценките за нея са изключително противоречиви. Преди няколко месеца държавният глава Росен Плевнелиев заяви, че имаме "най-лошата приватизция в света". Според него сме продали активи за 30 млрд. евро. от времето на Тодор Живков, за 3 млрд. евро.

Думите му провокираха остра реакция на недоволство у ДСБ. Политическата поляризация в гледната точка за един процес не е нещо неочаквано. Мнението за приватизацията у нас обаче е противоречиво и сред експертите, и сред хората. Какво сочат фактите? На едната везна са сделки, станали нарицателни за лошо раздържавяване - "Кремиковци", ОЦК-Кърджали, БГА "Балкан". А на другата – успешни примери като "Загорка", "Асарел Медет" и др.

Звездите на хотелите според закуската

в. Стандарт

Качеството на закуската да е сред критериите, които да бъдат включени при категоризацията на хотелите. Това предложиха от туристическия бранш на среща със зам.-министъра на икономиката Иво Маринов и шефа на дирекция "Туристическа политика" Мария Иванова.

Изискването да залегне в новата наредба, която  трябва да се разпише след влизането в сила на Закона за туризма. Очаква се новият нормативен акт да бъде приет на второ четене в парламента до края на месеца, а документите за прилагането му да са готови до лятото, обясни Иванова. Министерството ще разпрати анкета до хотелиери, туроператори и съсловни организации, които да предложат идеите си за промени.

Правят 100 проби за храни с конско месо

в. Новинар

Общо 100 проби на продукти от магазините у нас за наличие на конско месо ще бъдат направени през март. Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов пред Фокус. „Ние ще ги изследваме в акредитирана лаборатория в Берлин. Ще изземем и проби от конско месо, което ще се изследва в лаборатория в Белгия”, допълни той.

По негово разпореждане превантивно ще се изследват сурово-сушени колбаси в наша лаборатория. Вече 10 проби излязоха на случаен принцип, взети от търговска мрежа. Те са отрицателни за конско месо, подчерта Войнов.

Столичната община дава буферните паркинги на градския транспорт

в. Сега

Столичната община е решила да даде буферните паркинги на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) с аргумента, че дружеството има опит в експлоатацията на подобни обекти. "В момента отдел "Общинска икономика" подготвя актовете, за да може паркингите да се вкарат в активите на градския транспорт", обясни пред "Сега" Радослав Тошев (ГЕРБ). Според него всички приходи ще са за градския транспорт, а не само тези, които обвързват паркирането в тях с карти за пътуване.

Трите буферни паркинга на бул. "Цариградско шосе", на "Джеймс Баучер" и на бул. "Ломско шосе" сега се поддържат от "Метрополитен". Общият им капацитет е за над 2500 коли, но те са почти празни. Директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев коментира пред "Сега", че прехвърлянето им към градския транспорт е добър вариант, защото метродружеството няма капацитет да се грижи за тях. За да се покрият разходите за издръжката на един паркинг, той трябва да е зает поне на 30%, каза Братоев, но успя да уточни точната сума.

Ваучерите за нововъдения може да тръгнат още през тази година

в. Сега

Ваучерната схема за иновации, която трябва да стартира през следващия програмен период, може да бъде пусната пилотно още през тази година, научи в. "Сега". Идеята все още се обсъжда и не е взето окончателно решение, но е една от възможностите парите за техническо обновление от програма "Конкурентоспособност" най-после да се раздвижат. Към началото на февруари по тази мярка са изплатени по-малко от 3.89% от общо 400 млн. лв., предвидени по нея.

Затова икономическият министър Делян Добрев предложи фирмите, които нямат пари за нововъведения, да кандидатстват за ваучер, срещу който ще могат да си поръчват иновация. Това радикално променя схемата, по която се даваха парите досега.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още