IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проучваме газово находище край Свиленград

Първоначалните оценки сочат, че залежите са около 3 млрд. куб. метра природен газ

17:46 | 17.02.13 г. 2
Проучваме газово находище край Свиленград

Започват проучвания за газово находище край Свиленград, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БНР. Той обаче не коментира масовите протести срещу високите цени на тока, които се проведоха днес (17 февруари). 

Оценките на фирмата, която прави проучвания в района, сочат, че залежите са около 3 милиарда кубически метра. Такова е потреблението в цялата страна за една година, обясни Добрев. "Цената на местния газ от всички находища, които имаме, е с 35% по-ниска, отколкото която и да е вносна алтернатива", допълни още министърът.

По негови думи колкото повече собствен газ намираме и използваме, толкова по-евтин ще е той, а това ще се отрази върху цената на топлоенергията и на електроенергията.

Концесионерът ще плаща такса на държавата в размер на 35% от добивите. При сегашната цена на газа и добив от 3 милиарда кубически метра, сумата възлиза на около 90 милиона долара, като по закон половината остават в общината.

Кметът на Свиленград Георги Манолов от своя страна допълни, че наличието на природен газ би направил региона атрактивен за инвеститорите именно заради възможността да ползват по-евтина енергия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
cvetang
преди 11 години
Ето гледайте този филм да видите какво ще се случи край Свиленград http://***.youtube.com/watch?v=dZe1AeH0Qz8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още