IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 16 февруари

08:15 | 16.02.13 г.
Преглед на печата за 16 февруари

Когато ток удари
в. Капитал

Въпросът "Как да спечелиш изборите" през последните дни има популярен, но вреден отговор - като атакуваш ЕРП-ата за високите сметки за ток. И не, не става дума само за Бойко Борисов, Явор Куюмджиев, Волен Сидеров, Яне Янев... "Нека електроразпределителните дружества да се вразумят", призова варненският митрополит Кирил, който следващата седмица се готви за избори, които ще решат кой ще оглави Българската патриаршия.

Не е ясно доколко това ще помогне на Кирил, но със сигурност приказките за отнемане на лицензи, национализация и изгонване на чужди компании ще доведат до предизборни дивиденти. Правителството на ГЕРБ още от 2010 г. нарочи електроразпределителните предприятия, а премиерът Бойко Борисов флиртуваше с думата национализация. В трите дружества още тогава влезе прокуратурата, проверки бяха правени от ДАНС и ДКЕВР...

Да посочиш като виновник за цените на тока електроразпределителните дружества обаче е като да се търси сметка на бензиностанциите за високите цени на горивата. Но, както е казвал американският журналист Хенри Менкен, на всеки сложен въпрос има прост и разбираем за всеки грешен отговор.

На железопътната барикада
в. Капитал

Опасна борба на интереси в две паралелни реалности, но с общ фокус - последните все пак здрави части на БДЖ. От едната страна са кредиторите на държавния холдинг, които с напредването на процедурата по приватизация на товарните превози започнаха да предприемат крайни ходове под формата на запори и съдебни искове, за да си гарантират, че няма да останат с празни ръце. Загубили нерви и надежди, за тях продажбата на "БДЖ - Товарни превози" изглежда като последната възможност да потърсят част от парите си.

С действията си обаче кредиторите влияят на другата страна на интереси - тази на четиримата кандидати за държавното дружество (виж карето), всеки от които има собствена различна причина да участва в приватизацията -  за скрап, заради пристанищни терминали по морето, за возенето на собствен товар или заради бизнеса като цяло.

Сблъсъкът на двете страни естествено охлажда интересите на купувачите. Или най-малкото -  купувачите едва ли биха платили щедро за активи, върху които нямат контрол, като например вагоните, заложени в полза на кредиторите на БДЖ. Допълнително атрактивността на товарното поделение намалява и поради неубедителните й оперативни резултати в последно време и ангажиментите, които трябва да бъдат поети към персонала след сделката.

ЧЕЗ пропуснали да обявят поръчки за над 350 хил. лв. без ДДС
в. Сега

"ЧЕЗ Разпределение България" не са провели процедури за обществени поръчки за повече от 350 хил. лв. без ДДС. Това показва докладът на Агенцията за държавна финансова инспекция, който в петък вечерта бе публикуван на сайта на комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта. Ревизорите са проверили поръчките през 2011 г. Самата проверка е започнала през лятото на м.г., а резултатите от нея са станали ясни на 8 февруари. Резултатите от ревизията бяха изискани от шефа на комисията Яне Янев.

Инспекторите са установили, че през м.г. ЧЕЗ не са провели три процедури за обществени поръчки. Едно от нарушенията е свързано с одиторски услуги за 172 445 лв. без ДДС. Не е имало и публичен търг за телефонни услуги за 92 735 лв. без ДДС. Без поръчка се оказало и осигуряването на самолетни билети за почти 90 000 лв. без ДДС.

6 г. затвор за скрити осигуровки
в. Стандарт

До 6 г. затвор заплашва всеки работодател, укрил плащането на осигуровки над 3000 лв. Когато сумата е над 12 бона, годините зад решетките може да са и 8. Това предвижда промяна в Наказателния кодекс, внесена в парламента от група депутати от ГЕРБ начело със зам.-шефката на парламента Менда Стоянова и шефката на правната комисия Искра Фидосова. Санкциите обхващат всички видове осигуровки - за старост, здраве и майчинство.

Поправката беше обещана под натиска на синдикатите още преди 3 г., но министерството на правосъдието така и не я предложи пред Министерски съвет. Нито предишният правосъден министър Маргарита Попова, нито сегашният - Дияна Ковачева, подкрепиха криминализирането на укриването на осигуровките, така както е за данъците. Месеци преди изтичането на мандата обаче ГЕРБ внесе поправката. Така тя няма да бъде обсъдена в тристранката, където се очаква острият отпор на работодателските организации.

Такса дъжд наду фактура за вода
в. Стандарт

Такса дъжд наду с 12,39 лв. фактурата за вода на бистро край врачанската автогара. Собственичката Димитринка Димитрова отказва да плати добавката и е подала жалба до ВиК. От водното дружество изчислили, че миналата година върху покрива на заведението са паднали 79 кубически метра дъжд. 59 кубика от тях отишли в канала, а за отвеждането и пречистването на всеки кубик се полагат по 21 ст. "Парите може да не са много, но защо да ги плащам, когато дъждът попива в градинката ми, а наоколо няма никаква шахта", пита жената. По наредба на ДКЕВР такава такса наистина се начислява. Размерът й се пресмята по формула според средното количество на валежите в страната и площта на покрива на сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още