IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Месечна инфлация от 0,4% измери НСИ през януари

Най-голям ръст имат цените на хранителните стоки, показаха данните на статистиката

12:21 | 14.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Месечна инфлация от 0,4% измери НСИ през януари

През януари месечната инфлация е била в размер на 0,4%, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). На годишна база индексът на потребителските цени се увеличава с 4,4%. Средногодишната инфлация е 3,1 на сто.


За месец увеличение отчитат цените на хранителните продукти (1,7%), както и разходите за развлечение (0,4%) и цените на алкохолните напитки и тютюневите изделия (0,1%). В същото време обаче намаляват цените на стоките от групата „Облекло и обувки“ (-3,2%), разходите, свързани с поддръжката на жилищата (-0,7%) и за здравеопазване (-0,1%).

От групата на хранителните стоки през януари най-значимо е поскъпването на плодовете и зеленчуците. Увеличението при цените на доматите е в рамките на малко над 37%. Чушките поскъпват с 35,5%, а краставиците – с 11,5%.

Промените в наредбата за млечните продукти пък не се е отразила значително върху цените на млечните продукти. Прясното мляко поскъпва с 1,5%, но при цената на сиренето увеличението е в рамките на 0,8%. Млечните масла са с 0,2% по-скъпи.

Намаление на цените обаче се наблюдава при месните изделия – свинското месо е с 1,5% по-евтино спрямо декември 2012 година. Птичето месо и каймата поевтиняват с 0,1%. Най-значителен през първия месец на годината е спадът при цените на цитросовите плодове - 3,7%.

През януари в групите на нехранителните продукти незначителен ръст отбелязват и цените на бензините – А95Н поскъпва с 0,5%, а А98Н – с 0,3%. В същото време обаче цените на топлоенергията намаляват с 6,9%, а на централното газоснабдяване – със 7,4 на сто, показват още данните от статистиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още