Навръх Трифон Зарезан, „Винпром Карнобат“ разкри тайната за автентичния вкус и уникална чистота на прочутата „Карнобатска гроздова“.
Всяка година, след като изварят пивката ракия, майсторите-технолози потапят сребърен кръст в съдовете, за да пречистят напитката до съвършенство и да й дадат частица от светостта на християнската реликва. За да измолят Божията благословия, в съдовете се спуска точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон освещава 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома.
Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата на среброто. То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и силен гроздов аромат.
Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за „Карнобатска гроздова” от водещи производители.
Ключът към чудните свойства на „Карнобатска гроздова” са и двата уникални местни сорта Тамянка и Червен Мискет.
Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил. Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата цяло денонощие, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите.
Червеният мискет пък прави вкуса силен и плътен. Днес винпромът отглежда двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на вина и ракии.
Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на „Винпром Карнобат”. Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка.
Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и шоколад, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.
След ритуала по освещаване на лозовите масиви и спускането на сребърния кръст в съдовете с ракия, изпълнителния директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и кмета на града Георги Димитров, ритуално отрязаха първите лозови пръчки и ги поляха с руйно вино за здраве и берекет.
"Над хилядата гости, дошли да зарежат плодородните лозя на винпрома, дегустираха и класическото червено вино CHATEAU KARNOBAT, където среща си дават двата любими червени сорта Каберне Совиньон и Мерло.
Познавачите, вдигнали наздравица с него, прогнозираха че това запомнящо се вино ще донесе следващите златни медали на България от престижните изложения в Лондон, Брюксел, Париж и Виена, където "Винпром Карноибат" традиционно печели най-високите отличия."