IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сребърен кръст освети „Карнобатска гроздова“ на Трифон Зарезан

Навръх Трифон Зарезан разкриха тайната на автентичния вкус на прочутата ракия

09:04 | 15.02.13 г. 2
Сребърен кръст освети „Карнобатска гроздова“ на Трифон Зарезан

Навръх Трифон Зарезан, „Винпром Карнобат“ разкри тайната за  автентичния вкус и уникална чистота на прочутата „Карнобатска гроздова“. 

Всяка година, след като изварят пивката ракия, майсторите-технолози потапят сребърен кръст в съдовете, за да пречистят напитката до съвършенство и да й дадат частица от светостта на християнската реликва. За да измолят Божията благословия,  в съдовете  се спуска точно кръста, с който църквата всяка година в деня на Свети Трифон освещава 20-те хиляди дка собствени лозя на винпрома.

Чудният способ се използвал хилядолетия наред от старите карнобатски ракиджии, които отлично познавали свойствата  на среброто. То е перфектното природно средство да елиминира остатъчните продукти по най-екологичен начин и да придаде на ракията чистота, плътен вкус и  силен гроздов аромат.

Днес най-големият производител на вина и ракии използва силата на благородния метал под формата на специални сребърни филтри. Те са монтирани в уникалните съдове за изваряване на ракията. Конструкцията им е досущ като старите ракиени казани и са направени за „Карнобатска гроздова” от водещи производители.

Ключът към чудните свойства на „Карнобатска гроздова” са и двата уникални местни сорта Тамянка и Червен Мискет.

Тамянката се е отглеждала хилядолетия наред по карнобатските земи. Тя дава изключителния аромат на ракията и я обогатява с цветисти нюанси на чемшир, индрише, роза, ванилия и карамфил. Преди ферментация гроздето на Тамянката се оставя да престои с ципата цяло денонощие, защото така се извличат най-добре ароматните му вещества, разказват технолозите.

Червеният мискет пък прави вкуса силен и плътен. Днес винпромът отглежда  двата нашенски сорта върху най-плодородните лозя върху южните склонове в землището на Карнобат. Регионът е едно от малкото места в България, където богатите почви и мекият климат създават идеални условия за отглеждане на грозде за направа на вина и ракии.

Осветената и пречистена със сребърен кръст ракия отлежава месеци наред в уникални дрянови бъчви, каквито могат да се видят само в избите на „Винпром Карнобат”. Малцина знаят, че дрянът е най-добър за отлежаване на ракия от сорта Тамянка.

Дървесината му обогатява дестилата с аромати на ванилия, кафе и шоколад, които прекрасно се комбинират с цветистите ухания на сорта. Дряновите бъчви са изключително ценни, защото само десетина от най-старите родни майстори знаят как да направят хубава бъчва от прочутото със здравината си дърво.

След ритуала по освещаване на лозовите масиви и спускането на сребърния кръст в съдовете с ракия, изпълнителния директор на „Винпром Карнобат“ Десислава Николова и кмета на града Георги Димитров, ритуално отрязаха първите лозови пръчки и ги поляха с руйно вино за здраве и берекет.

"Над хилядата гости, дошли да зарежат плодородните лозя на винпрома, дегустираха и класическото червено вино CHATEAU KARNOBAT, където среща си дават двата любими червени сорта Каберне Совиньон и Мерло.

Познавачите, вдигнали наздравица с него, прогнозираха че това запомнящо се вино ще донесе следващите златни медали на България от престижните изложения в Лондон, Брюксел, Париж и Виена, където "Винпром Карноибат" традиционно печели най-високите отличия."
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още