IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 14 февруари

08:03 | 14.02.13 г.
Преглед на печата за 14 февруари

Фирми залязват заради "Тракия"

в. Капитал Daily

Близо 30 строителни компании демонстративно погребаха бизнеса си заради неплатени пари за работата им по последния участък (лот 4) на магистрала "Тракия" и отсечката между Димитровград и Харманли (лот 2) на "Марица". Изпълнители и по двете отсечки са обединения от фирми с водещ партньор свързаната с Васил Божков "ПСТ холдинг".

Шествието на подизпълнители се събра в сряда в района на град Зимница, където се строи последната недовършена отсечка от магистралата. За около два часа протестиращите преминаха по стария път към Ямбол и изкопаха импровизиран гроб за бизнеса си. По думите им неразплатените средства само за строителството на лот 4 от магистрала "Тракия" са между 8 и 10 млн. лв.

45 лв. за проверка на сметката без министър

в. Стандарт

45 лева трябва да плати всеки клиент на енергото, който се съмнява, че електромерът му отчита вярно и поиска проверка. За това алармираха във в. "Стандарт" абонати с надути сметки за ток, които са поискали от ЕРП-тата измервателният им уред да бъде ревизиран.

Тарифата важи при индивидуално заявени оплаквания и поискан анализ. Предвид голямото количество жалби, постъпили последните дни в ДКЕВР и Министерството на икономиката, оттам поеха инициативата да дадат данните на Българския институт по метрология (БИМ). Анализът ще бъде извършен безплатно за гражданите с най-надути сметки, тъй като проверката на уредите им е поръчана от МИЕТ на друга държавна институция. Ако обаче инспекцията е по желание на единичен абонат, той ще трябва да си плати таксата от 45 лева. Така излиза, че обикновените хора трябва да изхарчат допълнително не малка сума, срещу която най-вероятно няма да получат намаление на надутата сметка за ток.

Отварят хазарта за фирми от Азия

в. Стандарт

Организатори на хазартни игри от страни, извън Европейския съюз, ще могат да развиват дейност у нас, без да се съобразяват с някакви ограничения. С промени в Закона за хазарта изискването към тези предприемачи да имат 4-звезден хотел в България или да инвестират поне 10 млн. долара и да открият над 500 работни места ще отпаднат, реши Министерският съвет.

Мотивът за промените е, че настоящите изисквания се явяват доста сериозна пречка пред този вид инвеститори, които искат да получат лиценз за организиране на хазартни игри в България.

20 вериги у нас чисти от конското месо

в. Нoвинар

Над 20 хранителни вериги у нас са проверени за наличието на конско месо, етикетирано като говеждо. Нередности не са открити. Това съобщи за „Новинар” шефът на Българската агенция за безопасност на храните д-р Йордан Войнов.

Той беше категоричен, че страната ни непрекъснато получава информация и от Европа за вноса на мръвки и сигнали за фалшиво говеждо не са подавани. Проверките в магазините в България обаче продължават.

Рекламираме биокозметика и ядки в Германия

в. Новинар

Български фирми ще рекламират биокозметика, ядки, мляко, месо и сладки в Германия. Наши компании от Шумен, Велико Търново, Мирково и др. ще вземат участие на международното изложение за биологично земеделие "БиоФах", показа проверка на "Новинар". Експото започна и ще продължи до 16 февруари.

Досега български фирми са участвали в изложението със свои биологични продукти, но това е първото участие от името на България, организирано от Министерството на земеделието и храните на общ национален щанд, изтъкнаха от ведомството.

Руските лицензи стегнаха примката около ВМЗ-Сопот

в. Сега

Докато във ВМЗ-Сопот очакват решението на съда по искането на кредиторите за обявяването му в несъстоятелност, руската компания "Рособоронекспорт" утежни още повече положението на завода, като повдигна въпроса за съветските оръжейни лицензи. "Русия продължава преговорите с България за използването на оръжейните патенти", заяви генералният директор на компанията Анатолий Исайкин, цитиран от БГНЕС. Именно лицензите на ВМЗ-Сопот бяха един от важните нерешени въпроси, въпреки че започна процедурата за приватизацията му.

Вазовските заводи произвеждат изстрели, противотанкови снаряди, авиационни ракети и взриватели, повечето от които са по лицензи на СССР.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още