IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 13 февруари

07:31 | 13.02.13 г.
Преглед на печата за 13 февруари

Ски сезон с умерени очаквания
В. „Капитал Daily”

Умерен оптимизъм за сезона, липса на силно притеснителни фактори, очаквания за миналогодишни нива на записванията или лек ръст. Такива са нагласите на хотелиерите и туроператорите в началото на високия сезон в ски курортите. Към момента данните в Банско, Пампорово и Боровец показват, че записванията на туристи от всички ключови пазари вървят с нормален темп, а спадовете на някои от тях се компенсират с ръст на други. През декември и януари резервациите са били сходни с предходната година, показват първите данни. Очакванията на бизнеса са през този сезон броят на туристите да се увеличи с до 2-3%. Икономическото министерство е малко по-оптимистично настроено, като според официалната му прогноза ски туризмът ще отбележи ръст от 5% в записванията.

Средната пенсия ще стане 1000 лв. едва през 2050 г.
В. „Сега”

Тежки старини чакат българите, показва най-новият актюерски доклад на НОИ за състоянието на държавното обществено осигуряване от 2012 г. до 2060 г. Въпреки все по-тежките условия за пенсиониране към края на периода работещите и пенсионерите ще бъдат почти едно към едно заради застаряването на нацията. Пенсиите по никакъв начин няма да са се подобрили спрямо средната заплата, а годишното им увеличение ще е незначително. Средната пенсия ще премине психологическата граница от 1000 лв. чак през 2050 г., показват прогнозите.

У нас милионер се става за 250 години
В. „Сега”

На фона на оптимистичните прогнози на министъра по еврофондовете британското сп. "Икономист" пусна любопитна класация колко години трябват на човек да стане милионер в различните държави. Изчислението им за България не е радостно - у нас са необходими повече от 250 г., за да стане човек милионер в долари. За успокоение стоим по-добре от Румъния, където заветната сума може да се постигне за близо 350 г. Най-бързо се става милионер в САЩ - средно за около 25 г. Натрупването на първия милион е сравнително бързо и в Норвегия, Швейцария, Австралия, Дания.

2012: Наетите намаляха с още 45 000
В. „Сега”

Едва 2.09 млн. души са работещите по трудово и служебно правоотношение към края на декември, показват предварителните данни на НСИ за наетите и средната работна заплата през последното тримесечие на 2012 г. Спрямо същия период на миналата година броят им е намалял с нови 45 000. За сравнение: в края на 2011 г. наетите бяха намалели с едва 15 400 души спрямо 2010 г. Приключването на летния сезон в края на септември пък е намалил наетите с 42 200 души спрямо третото тримесечие на миналата година, а традиционно най-много са съкратените в хотелиерството и ресторантьорството - те са намалели с 15.4%.

Избират шеф на фонда като папа
В. „Стандарт”

Новият просветен министър акад. Стефан Воденичаров отмени с изрична заповед 22 от скандалните проекти в конкурса за наука. Те трябва да върнат общата сума от около 6 млн. лева. "Отмених ги на свой риск и веднага заведоха срещу мен 10 дела", заяви вчера той. Заповедта се отнася за всички проекти, които са спечелили субсидии по добавените допълнително направления "Педагогика" и "Мултидисциплинарни изследвания", тъй като те не влизат в разписаните предварително научни приоритети.

Искат змейове във “Виа Понтика”
В. „Стандарт”

Малко Търново излиза срещу вампирите в Созопол със змейове и самодиви. Кметът Илиян Янчев е убеден, че Странджа планина има какво да предложи на туристите и да направи от митовете и легендите истински атракции за летовници.  "В Странджа има хора, които още пеят песните за змейове и самодиви. Митовете пък говорят за пещерите, където прибирали девойките. Маршрути до тях или пресъздаване на приказните истории могат да се използват, за да привличат чужденци и гости на България", смята Янчев. Управникът се обърнал с лично писмо до вицепремиера Симеон Дянков и е презентирал тайните на магичната планина и обектите на културното наследство, които могат да представляват интерес  за туристите.

Киберпрестъпленията водят до 290 млн. евро загуби
В. „Новинар”

Загубите от киберпрестъпленията по цял свят са в размер на 290 млн. евро годишно. Жертва на такъв род посегателства стават близо един милион души, заяви зам. вътрешният министър Димитър Георгиев при представянето на проекта "Български кибер център по компетентност за обучение и изследвания".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още