IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ е против предложените критерии за минималната заплата

Новият механизъм за изчисляване на минималната работа заплата може да доведе до изкривяване на нивото ѝ, смятат от министерството на финансите

13:14 | 12.02.13 г.
МФ е против предложените критерии за минималната заплата

Министерството на финансите (МФ) не подкрепя предложения проект на Министерския съвет за реда и критериите за определяне и актуализиране размера на минималната работна заплата за страната, става ясно от официално становище на ведомството, изпратено до медиите.

Според МФ приемането на проекта на постановление не е в съответствие с разпоредбата на чл. 244, т. 1 от Кодекса на труда. Изтъква се, че в проекта на доклад липсват мотиви какво налага въпросните отношения да се регламентират с нормативен акт, а не по реда на постигане на съгласие в рамките на тристранното сътрудничество и диалога със социалните партньори.

Финансовото министерство смята, че обвързването на минималната със средната заплата е обосновано, но следва да се прилага по начин, който да гарантира, че растежът на минималната заплата не изпреварва значително този на средната работна заплата. В противен случай, това би приближило доходите на по-нискоквалифицираните до тези на работниците с по-висока квалификация и би препятствало разрешението на проблема със структурната безработица, особено сред нискоквалифицираните, е записано в мотивите на МФ.

Посочва се още, че средната работна заплата за третото тримесечие отчита в голяма степен сезонната заетост, която е характерна за летния период, няма да отразява реалното равнище на средната заплата и ще доведе до изкривяване на нивото и на минималната работна заплата. Определянето на минималната работна заплата в широки граници между 35 и 55% от средната работна заплата, не е релевантно предвид границите, които реално са достигнати в България. Към момента нивото на минималната в средната работна заплата е около 38% и установяването на долна граница от 35% под която отношението не бива да спада, изглежда приемливо.  Същевременно, предложената горна граница от 55% е необосновано висока.

По отношение на втория критерий – МРЗ да зависи от размера на линията на бедност, от МФ посочват, че минималната работна заплата е доход от труд и се отнася до равнището на бедност на домакинствата с ниско квалифицирани работници, а не изобщо до равнището на бедност на цялото население.

Третият предложен критерий - индексът на потребителските цени за съответната година, спрямо предходната, също не е точно определен, пише в становището. Не може да се използва прогнозен индекс за съответната година при положение, че минималната работна заплата ще действа от 1 януари. Минималната работна заплата ще включва все още нереализирала се инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още