IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лихвите по кредитите ще падат по-бързо, отколкото тези по депозитите

Очаква се умерен растеж на корпоративното кредитиране през годината, най-вече на кредитите за малкия и среден бизнес

13:21 | 11.02.13 г.
Лихвите по кредитите ще падат по-бързо, отколкото тези по депозитите

Лихвите по кредитите ще намаляват с по-бързи темпове от лихвите по депозитите през тази година, прогнозират от УниКредит Булбанк в редовния годишен доклад на финансовата институция за банковия сектор.

От банката отчитат, че средният спад в цената на кредита през миналата година е бил 54 базисни точки до 8,39%, което е повече от общия спад за 2009, 2010 и 2011 г. (съответно 21,3 и 15 базисни точки и общо 39 базисни точки).

Според прогнозата през настоящата година лихвите по кредитите ще се понижат с още 46 базисни точки до средните 7,93%, а по депозитите – с 28 базисни точки до средните 3,25%. Така спредът между лихвите по кредити и депозити ще се свие с още 18 базисни точки.

Очакванията на банката са разликата между темповете на растеж на кредитите и депозитите да се редуцира през годината. Депозитите ще продължат да нарастват с умерени темпове, очаква се и умерен растеж на кредитите за нефинансовите предприятия, най-вече за малките и средни предприятия, за селското стопанство, мерките за подобряване на енергийната ефективност и оборотното финансиране на експортно ориентираните компании.

Според прогнозата кредитите за домакинствата, които през миналата година отчетоха лек спад, няма да регистрират изменение, докато кредитите за корпоративния сектор ще продължат да отчитат умерени ръстове.

Очакванията са стабилни да останат и кредитите с просрочия до 90 дни. Към края на 2012 г. делът им достигна 16,6% от общия обем на кредитите и не се очакват резки изменения през настоящата година.

Бавният процес на принудително събиране на вземанията тежи на темповете, с които банките изчистват портфейлите си, посочва се в прогнозата на банката. В определени икономически сектори все още има значителен брой компании в затруднено финансово положение, които трябва да минат през процес на преструктуриране.

Според финансовата институция процесът се затруднява допълнително заради липсата на ясна правителствена позиция по отношение на процедурите по несъстоятелност, умишлените фалити и стандартите за корторативно управление, които имат нужда от допълнително подобрение.

Все пак процесът по изчистване на банковите баланси се е ускорил към края на 2012 г., след като уязвимостта на банките значително намаля, най-вече поради намаляването на зависимостта им от външно финансиране и ръста на спестяванията. Според прогнозата изчистването на загубите в резултат от спукването на балона с цените на имотите и рецесията от 2009 г. ще приключи към края на 2014 г.

Банките обаче трябва да се адаптират към пазара и да преструктурират мрежата си за дистрицубия на продукти и услуги.

Очаква се също така 2014 г. да е последната с високи нива на провизиране, а през 2015 г. възвръщаемостта на капитала за първи път да надмине цената му след шест последователни години с точно обратната тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още