IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 11 февруари

00:25 | 11.02.13 г.
Преглед на печата за 11 февруари

 

Софийският Hilton се продава

в. Капитал Daily

Седем години след последната промяна на собствеността столичният хотел Hilton отново се продава. Със сделката е натоварена американската консултантска компания Jones Lang LaSalle. Преди дни тя обяви, че приема оферти за два хотела – Hilton в София и Sheraton в полския град Краков. И двата са собственост на ирландската Quinn Group, която в добрите си години натрупа портфолио от хотели във Великобритания, континенталната част на Европа и Азия.

От няколко години обаче групата е в тежко финансово състояние и постепенно се разделя с цели поделения от бизнеса си, включително и с хотелската част.

Минимален балон

в. Капитал Daily

Министерство на финансите е против предложенията за смяна на методиката, по която се определя минималната работна заплата. Идеята е занапред тя да зависи от няколко фактора, сред които прогнозната инфлация, нивото на средната работна заплата, прага на бедност, състоянието на икономиката, на пазара на труда и т.н. Методологията допуска вдигане на минималното заплащане с до 36% от сегашните 310 лв. до 422 лв., ако за изчисляването й се ползват последните данни на националната статистика.

Предложението е на социалния министър Тотю Младенов и трябва да бъде разгледано от Националния съвет за тристранно сътрудничество в понеделник. Шансовете то да бъде прието обаче намаляват. А и разговорите с работодатели и синдикати са консултативни и нямат задължителен характер.

Хранят кравите с ГМО соя

в. Стандарт

Животните у нас се хранят с ГМО соя. Един от основните фуражи, с които се отглежда добитъкът в страната, е соевият шрот. Той се внася от Южна Америка, където производството на ГМО култури е много застъпено.

Това коментира доц. Георги Георгиев директор на държавното предприятие "Опитна станция по соята" в Павликени. Опитната станция край Павликени е единствената в страната, която се занимава със селекция на соята. Той добави, че традиционно интересът към тази култура у нас е слаб от страна на земеделските производители, като площите с нея са около 10 хил. дка за цяла България.

Цените на бизнес имотите се сриват

в. Стандарт

Цените на бизнес имотите се сринаха, сочат данни от пазара в Пазарджик. При това при тях промяната е най-чувствителна - ако по време на пика в търговията с имоти квадратният метър се е търгувал по 800 евро, то сега тя почти се изравнява с тази на жилищните имоти - 400-450 евро.

Предлагане има в изобилие, търсенето е нищожно. Много рядко някой, захванал се с бизнес във време на криза, проявява интерес. Най-много се търсят бизнес имоти за занимални и езикови школи. В момента те са хит на пазара, има потребление на услугите им и фирмите, организиращи такава дейност, стават все повече. И търсенето, и предлагането на офис площи е ограничено в централните градски части. Доста по-рядко има за кварталите, макар че и там има обособени бизнес райони.

БДС и за хотелиерите

в. Стандарт

Експерти предлагат и за туризма да се въведе Български държавен стандарт (БДС). Така би трябвало да се повиши качеството на услугите, а потребителите по-лесно да се ориентират за какво точно плащат.

"Ще знае какво да очаква, когато в рекламната брошура му обещават континентална закуска или пълна закуска или разширена закуска, защото за сега има известна степен на размитост на тези понятия", обясни Стоян Маринов от варненската туристическа камара, пред бТВ.



Тези хотелиери, които искат да се задържат на пазара спазват стриктно европейските стандарти и плащат за сертификати, които са популярни на Стария континент.До колко обаче табелата с надпис „Този хотел предлага услуги по БДС" ще е разпознаваема за германския турист например?

От 1500 до 7000 лeва излиза санирането на жилище в София

в. Сега

Между 1500 и 7000 лева трябва да извадят от джоба си семействата в столицата, които искат да санират жилищата си с европейски пари. Сумите са половината от парите, които се падат на всеки собственик за обновяването на собствения му апартамент и общите части на блока. Другите 50% се поемат от ОП "Регионално развитие".

Тези стойности са приблизителни. Пресметнати са на базата на изготвените индикативни бюджети на два блока, поясни Цвета Наньова, проектен мениджър на програмата за саниране за София. Голямата разлика в парите, които трябва да извадят собствениците, идва от енергийните мерки, които някои вече са направили. "Дограмата например е с много голяма тежест и за собствениците, които вече са я подменили, сумите са значително по-малки", обясни Наньова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още