IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 9 февруари

08:58 | 09.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преглед на печата за 9 февруари

Данъци в хазната чак през декември
в. Стандарт

София. Авансовите вноски за данък печалба ще започнат да постъпват в хазната чак през декември. В същото време счетоводителите ще се опитат да избегнат плащането на лихви за това, че внасят със закъснение авансовия данък. Това става възможно благодарение на промените в Закона за корпоративното подоходно облагане, които влязоха в сила от 1 януари, стана ясно от презентация на одитора доц. Надя Костова. Тя участва на Националната среща на Асоциацията на земеделските производители в България.
Според новите правила фирми с годишен оборот между 300 000 лв. и 3 млн. лв. трябва да внасят авансови вноски на всеки три месеца, а компании с над 3 млн. лв. постъпления - всеки месец. Всяка фирма обаче вече може да прогнозира каква печалба ще реализира и какъв авансов данък трябва да плати текущо през годината.

350 бона данък дължат хотели
в. Стандарт

Варна. Хотели по морето дължат на община Варна около 350 000 лева за туристически данък за 2012 година. Това посочиха съветници от ПК“Туризъм, търговия и рекламна дейност“ към местния парламент.

Броят на длъжниците е 63, а 43 от фирмите имат по-големи борчове. При установяването на съответното нарушение се изготвя акт, след което се прилагат методи за събиране на вземанията. Има и няколко фирми, обявени в несъстоятелност, където сумите са на практика не събираеми, обясниха от администрацията.

124% е изпълнението на първоначалния бюджет за приходи от туристически данък през предходната година и възлиза на 4 388 170 лева.

Започват тунела под Шипка напролет
в. Новинар

Предвижда се строителството на тунела под Шипка да стартира напролет. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя уточни, че проектът за изграждането му е одобрен. Избран е изпълнител, с който трябва да се подпише договор до началото на март.
Проектът е финансиран по ОП „Транспорт”, като включва изграждането на две фази на обекта под Шипка - обходния път на града и строителството на самия тунел. „Нямам информация за входирана заявка от инвеститори, заявили интерес за изграждането на тунел в участъка Троян – Кърнаре”, каза още Павлова. По думите й е необходимо да се направи анализ на трафика и икономическа финансова оценка, за да се установи дали израждането на подобно съоръжение е изгодно.
„Това е сериозно строителство, тъй като строежът на 7 км тунел ще е доста скъп“, изтъкна тя.

Искаме субсидии и за нерегистрираните пчелари
в. Новинар

Страната ни ще се бори и нерегистрираните пчелари да получават субсидии от Брюксел.
Към момента единствено вписаните като земеделски производители в сектора получават европейски пари. Заради това страната ни е направила предложение всички в бранша да бъдат включени в списъка за директно подпомагане.

Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов. Българският мед е с най-добри вкусови показатели. Той е една от емблемите на страната ни, изтъкна министърът. Той предупреди, че има много фирми, заблуждаващи потребителите с пчелни продукти, които не са истински мед.

Нона Караджова: Концесионният договор за ски зона "Банско" е противоречив
в. Капитал Дейли

Министърът на екологията Нона Караджова освободи от отговорност фирмата концесионер "Юлен" за същественото надвишаване на площта на ски зона Банско, записана по договор. През 2012 г. отново Караджова разпореди проверка в национален парк "Пирин" и констатира, че е налице използване и застрояване на държавна земя над разрешеното.

Тя обясни, че в крайна сметка държавата не е ощетена заради надвишената площ, защото земята и съоръженията си оставали държавни и не може да се говори за някакво заграбване. Според информацията на общината на града, инвестициите на "Юлен" за изграждане на държавни съоръжения възлизат на 70 000 000 евро. Според Караджова, основният проблем е всъщност договорът. Такава е и тезата, която защитават концесионерът, а преди три седмици в този дух се произнесе и Върховният административен съд в тричленен състав.

Цветанов: Мерките за сигурност са затегнати, но няма застраховка срещу атентат
БСП не иска да споделя с управляващите отговорността за обвинението към „Хизбула”
в. Сега

Правителството е затегнало мерките за сигурност, но гаранция срещу нов терористичен акт на територията на България няма. Това се разбра от думите на вицепремиера Цветан Цветанов, който бе във Варна вчера. "Българското правителство прилага постоянно необходимите мерки, за да не допусне извършването както на терористичен акт, така и на тежки престъпления в страната. Разбира се, няма държава в света, която да е застрахована от подобен терористичен акт", заяви той. Вътрешният министър обясни, че една от комплексните мерки за сигурност е контролът, който от няколко месеца се извършва по границите чрез системата Find на Интерпол. Това означава, че всеки гражданин на държава извън Европейския съюз минава проверка в базата данни на международната служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още