IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговията на дребно се свива с 5,5% на годишна база през декември

По-сериозен спад е регистриран в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита, сочат данни на НСИ

17:13 | 07.02.13 г.
Търговията на дребно се свива с 5,5% на годишна база през декември

През декември 2012 година  оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети” по съпоставими цени намалява с 0,5% спрямо предходния месец. Това сочат предварителни сезонно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

През декември 2012 година оборотът в търговията на дребно (календарно изгладени данни) е с 5,5% под равнището на същия месец от предходната година.

Месечни изменения

Оборотът през декември 2012 г. спрямо предходния месец нараства в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 4,2%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 2,7%, и в търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 1,3%.

Намаление е регистрирано в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 16,8%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки - с 1,6%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,5%, и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 1,2%.

Годишни изменения

През декември 2012 г. спрямо същия месец на 2011 г. оборотът нараства по-съществено в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 6,8%, в търговията на дребно с разнообразни стоки - с 3%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1%.

Спад е регистриран в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 13,5%, в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 11,6%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 6,7%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още