IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите замразиха заплатите си до края на мандата

Възнагражденията се запазват на нивата от декември 2009 година

15:07 | 06.02.13 г.
Депутатите замразиха заплатите си до края на мандата

Депутатите гласуваха да замразят основните си възнаграждения до края на мандата на 41-то Народно събрание, съобщава БТА.

Предложението е на ръководството на парламентарната група на ГЕРБ. „За“ гласуваха 96 депутати, „против“ се обяви един - от "Атака", без нито един въздържал се.

Според решението, от 1 февруари до края на мандата на 41-то НС, се спира преизчисляването на месечното възнаграждение на народните представители и заплатите се запазват на нивата от декември 2009 г.

В края на януари народните представители се оказаха с по-високи възнаграждения  - с между 252 и 504 лв., защото забравили да гласуват ново замразяване на заплатите си.

Месечните възнаграждения на депутатите са обвързани с размера на средната работна заплата в публичния сектор и се променят всяко тримесечие.

До края на миналата година те получаваха основна заплата от 2196 лв., а през януари 2013 г. - 2448 лв.

Промяната в заплатата на депутатите води до повишение и на възнагражденията на президента и министрите, които са обвързани със заплащането на народните представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още