Цените на едро на основни храни продължават да се покачват, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) за януари. На годишна база най-значително е поскъпването по отношение на картофите – 65%.
Цената на зеленчука се покачи рязко след лошата реколта в България. По тази причина повечето картофи на пазара са внос – от Полша, Египет и други държави. Съответно се увеличава и цената им. Парадоксално или не – в типично вносен продукт се превръща и фасулът. Така неговата цена е с 18% по-висока спрямо януари 2012 година.
С между 5 и 20% се наблюдава поскъпване на всички останали плодове и зеленчуци, като единственото изключение е чесънът, чиято цена е с 25% по-ниска.
Брашното и олиото поскъпват с около 15%, а цената на яйцата на едро е с 14,3% по-висока спрямо миналия януари.
Данните на ДКСБТ показват още че ръст със 17,2% записва свинското месо, а пилешкото е с 13,6% по-скъпо. Млечните продукти също са с по-висока цена - сиреното поскъпва с почти 10%, а маслото - с 8,8 на сто спрямо януари 2012 година.
На фона на тези данни е регистриран спад на цената на захарта (-6%), на ориза (-8,5%) и лещата (-4,6%). По-ниска с 10% е и цената на едро на рибата, допълват от комисията.