IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите очакват подобряване на икономическата ситуация

Общият индекс на потребителското доверие се покачва с 2,3 пункта, показа проучването на НСИ за януари

11:39 | 04.02.13 г.
Българите очакват подобряване на икономическата ситуация

Потребителското доверие се покачва с 2,3 пункта през януари спрямо нивото от октомври 2012 година. Това показват данните от наблюдението на потребителите, изготвено от Националния статистически институт (НСИ).

Увеличението се дължи на по-добрите нагласи сред градското население, докато при населението в селата равнището остава без сериозна промяна.

Според проучването общата оценка на всички потребители е за подобряване на икономическата ситуация в страната. През следващите 12 месеца обаче по-добро развитие на икономиката очакват само жителите на градовете, като увеличението е с 4,7 пункта спрямо нивото през октомври. В същото време в селата при този показател има намаление от 0,4 пункта.

По-слабо са изразени инфлационните очаквания на потребителите, а прогнозите по отношение на безработицата са за запазване на сегашното положение или незначително намаление през следващите 12 месеца, допълват от НСИ.

Сега не е моментът за спестяване, отчитат анкетираните от статистическия институт. Очакванията обаче са през следващите месеци тази ситуация да се промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още