IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 4 февруари

07:39 | 04.02.13 г.
Преглед на печата за 4 февруари

Ново данъчно затруднение

в. Капитал Daily

Прокарана в сянката на данъка върху лихвените доходи, една поправка в Закона за облагането на физически лица ще усложни плащането на данъци на над 157 хил. души. За промяната не се чу и дума в хода на парламентарните дебати, липсва и информационна кампания, която да поясни какви са последствията за данъкоплатците. А тя е следната: за един и същ доход се въвеждат два режима - първите девет месеца данъкът по гражданските договори ще се плаща от фирмата, а за последните три - това ще е задължение на физическото лице. Мотивът за новото затруднение за данъкоплатците е, че така на държавата ще й е по-лесно.

Много хора получават авторски и изпълнителски хонорари, наем за отдадени имоти и други доходи извън работната им заплата. Тези пари трябва да се декларират в данъчната декларация, освен това върху тях се дължи данък. Досега фирмите, които изплащаха дохода, задържаха 10% от сумата и я превеждаха като авансов данък директно на Националната агенция за приходите (НАП).

"Литекс" с интерес към гръцкия захарен бизнес

в. Капитал Daily

Най-големият играч на захарния пазар в България - "Литекс комерс" на Гриша Ганчев, има интерес да разшири дейността си към Гърция. След като преди няколко години дружеството купи контролния пакет в македонска фабрика, сега е кандидат и за единствения производител на захар в Гърция.

Българската компания е подала една от четирите оферти за 82.33% от акциите на Hellenic Sugar Industry (HSI), които са собственост на държавната ATE Bank. Купувачът ще бъде избран до края на този месец, става ясно от публикация в гръцкия вестник Kathimerini. Продажбата е част от приватизационните усилия на правителството в Атина.

Търговете в АЕЦ "Козлодуй" с нови правила от март

в. Капитал Daily

От следващия месец търговете за продажба на електроенергия, които АЕЦ "Козлодуй" обявява, ще се провеждат по нови правила. Според тях централата вече ще провежда единни процедури и няма да разделя енергията на такава за външен и за вътрешен пазар, както беше досега. Това каза началникът на отдел "Маркетинг и продажби" в атомната централа Георги Калчев пред "Капитал Daily".

Промяната е следствие от започналото през декември 2012 г. разследване от ЕК за злоупотреба с господстващо положение на свободния пазар на електроенергия в България, от който купуват големите индустриални потребители и търговци. Причината е наложената практика в България да се организират отделни търгове за износ и за вътрешно потребление. Мотивът от гледна точна на централите беше, че по този начин ще се гарантира вътрешното потребление на енергия. На пръв поглед подобна протекционистична политика може да изглежда напълно логична, но не и според ЕК, за която съществува общ европейски пазар.

Изнасяме билки на три континента

в. Стандарт

България е богата на билки и неслучайно нашите лечебни растения се ценят високо и зад граница. Три континента се снабдяват със зелени лекарства от нашата страна. Българската коприва, липа, маточина и глог се купуват не само в Европа, но и в Южна Америка и Африка. Над 35 млн. евро всяка година е оборотът с билки, който реализират българските производители. Най-голямо количество от нашите билки се продава в Германия, Франция и Испания. Това разказа шефът на Асоциацията на билкарите в България Живко Драганов.

Коренът от коприва е абсолютният шампион сред билките за износ. Най-големи количества от него се реализират в Германия и Франция, разказа Драганов. На второ място като най-търсена българска билка отново е копривата, но този път листата й. Освен за Берлин и Париж, те се изнасят и за Испания. Цвят липа, който заема третото място при износа на билки, се търси по целия свят, разказа Драганов.

Логото на прокурор

в. Стандарт

Конкурсът за новия туристически бранд на България ще отиде на прокурор, научи "Стандарт". Причините са съмнения за конфликт на интереси и пропуски в провеждането му. Конкурсът бе организиран от екипа на бившия министър на икономиката Трайчо Трайков, а резултатите бяха огласени преди две седмици.

Прокурорите ще трябва да проверят каква роля е изиграла в надпреварата Александра Ланг, съветничка по маркетинга и рекламата на Трайков. Има сигнал, че тя може да е замесена в конфликт на интереси. След като Трайков беше уволнен, Ланг също беше освободена от новия министър Делян Добрев.

Ползваме с е-ЕГН 50 общински услуги

в. Стандарт

Вижда се краят на опашките пред гишетата на държавните и общинските администрации, на обикалянето с часове от един чиновник при друг, от сграда в сграда и от град в град - ходене по мъките заради една молба или получаване на документ. В историята ще остане бюрокрацията, родила вицове и брилянтни пиеси като "Архангелите не играят флипер" на Дарио Фо.

Началото на края слага Картата за електронна идентичност, добиваща популярност като "електронно ЕГН". Картата съдържа чип с уникален код и слот за втори чип, който ще носи квалифицирания е-подпис, здравно досие и други е-данни.

Токът с лятна и зимна цена

в. Стандарт

Освен дневна и нощна тарифа, скоро токът може да има и сезонни цени. Това предвижда проектонаредба на ДКЕВР. Заради забавянето й ЕК ни заплаши със съд, а дни след това председателят на регулатора Ангел Семерджиев подаде оставка и беше освободен от поста.

Според предложените правила, дружествата могат да поискат от ДКЕВР да одобри сезонни цени за някои свои клиенти. Така например токът за част от потребителите може да има различна цена през лятото и през зимата. Тарифите пък ще се променят не само веднъж годишно. Според наредбата, когато има промяна в цената на газа или вредните емисии и това оказва съществено влияние върху цената на тока, ДКЕВР може да я коригира. Това означава, че е възможна промяна на всяко тримесечие, тъй като тарифите на синьото гориво се променят четири пъти годишно.

ЕК иска повече играчи в жп транспорта

в. Сега

Повечето жп компании в Европа са в застой или спад, а в страни като България проблемите се трупат от дълги години. Това констатира Европейската комисия, която предлага пакет от мерки за оздравяване.

Според Брюксел "недостатъчните инвестиции в релсовия транспорт от средата на 90-те години насам са създали порочен кръг на спад, влошаване на инфраструктурата и подвижния състав, в много случаи жп предприятия трябваше да бъдат спасявани, а в държави като Испания, Португалия или България операторите са силно задлъжнели".


Кабинетът откри пряк път до евтиния интернет

в. Сега

До две години и малките села ще имат скоростен интернет, обеща пред депутатите от транспортната комисия зам.-министърът по съобщенията Валери Борисов. България е държава на парадоксите - според еврокомисарката Нели Круз почти половината население никога не е влизало в мрежата и сме на опашката в ЕС по покритие, а в същото време страната ни има изобилие от телекоми и е осма в света по скорост на връзката.

"България е поела ангажимент пред ЕК да намали разходите за свързване на малките населени места с интернет. Това ще стане, като се използват вече изградени мрежи", обясни Борисов на последното заседание на парламентарната транспортна комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още